Gemeente Borsele

Inspraak- en informatiebijeenkomst Ovezande

Wapen van Ovezande Toekomstige woningbouw in Ovezande Voor Ovezande is een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang gezet, die te maken hebben met toekomstige woningbouw in het dorp. In de eerste plaats is er een nieuw stedenbouwkundig plan opgesteld voor realisering van de tweede en laatste fase van het bestemmingsplan Strobbelhoek. Daarnaast zal voor uitvoering van dit plan een verzoek aan de provincie gericht worden om een hogere grenswaarde vast te stellen. Dit in verband met geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door het verkeer in de Hoofdstraat. Tot slot is er een structuurschets gemaakt, waarin toekomstige woningbouwlocaties voor Ovezande zijn aangewezen.

Voorontwerp bestemmingsplan Strobbelhoek II
Het plangebied Strobbelhoek II is gelegen aan de oostzijde van het dorp en wordt aan de noordzijde begrensd door de Hoofdstraat, aan de oostzijde door het perceel behorende bij Hoofdstraat 13, aan de zuidzijde door het sportcomplex en aan de westkant door de bestaande woningen aan de Strobbelhoekstraat. Het plan vormt tevens de laatste uitbreiding aan deze kant van het dorp.

De nieuwe wijk zal worden ontsloten door de Strobbelhoekstraat te verlengen tot aan de Hoofdstraat. Een aantal woningen zal worden gebouwd aan de Hoofdstraat. En op de hoek
Hoofdstraat/Strobbelhoekstraat wordt de bouw van een praktijkruimte voor fysiotherapie gepland. Ter ontsluiting van deze woningen voorziet het plan in een smalle parallelweg onderaan de dijk. De rest van het nieuwbouwplan zal worden gerealiseerd ten zuiden van de nieuwe lintbebouwing langs de Hoofdstraat. Hier zijn rondom een groen ingericht pleintje grenzend aan de Strobbelhoekstraat, vrijstaande en half vrijstaande woningen geprojecteerd. Bewoners dienen op eigen erf te parkeren, terwijl voor bezoekers parkeergelegenheid zal worden gecreëerd in de straatjes rondom het pleintje. Om te voorzien in de parkeerbehoefte van de reeds aanwezige aaneengesloten woningen aan de Strobbelhoekstraat, zullen aan de westzijde van deze straat parkeervakken worden gerealiseerd.

Verzoek hogere grenswaarde
Onderzoek naar de te verwachten geluidsbelasting op de toekomstige woningen in Strobbelhoek II ten gevolge van het verkeer in de Hoofdstraat, heeft uitgewezen dat de geluidsbelasting op de gevels van de geprojecteerde woningen langs de Hoofdstraat de maximaal toelaatbare waarde van 50 dB(A) zal overschrijden. Om toch de gewenste lintbebouwing langs de Hoofdstraat te kunnen realiseren, zal aan Gedeputeerde Staten van Zeeland verzocht worden om voor deze woningen een hogere grenswaarde vast te stellen.

Ontwerp structuurschets Ovezande
Op grond van het woningbouwprogramma van de gemeente Borsele dient voor de komende tien jaar, naast de geplande woningen in het plan Strobbelhoek II, in Ovezande bouwruimte te worden gecreëerd voor ongeveer 28 woningen. Gezien de geringe nog aanwezige bouwruimte, zal het dorp op korte termijn over een nieuwe bouwlocatie moeten beschikken. De gemeente Borsele heeft een structuurschets opgesteld, waarin wordt aangegeven welke mogelijke woningbouwlocaties beschikbaar zijn en welke daarvan gezien de huidige ruimtelijke en functionele opbouw van het dorp het meest geschikt zijn. Deze locaties zijn:

*

Nieuwstraat-zuid, aan de zuidzijde begrensd door de Landweg, aan de westzijde door de Bloemenstraat;


*

Bloemenstraat-zuid, gebied ten zuiden van de Bloemenstraat;

*

Dreef-oost, ten oosten van de Dreef achter de Hoofdstraat/Nieuwstraat (volkstuinen);


*

Dreef-west, binnengebied achter de Hoofdstraat ten westen van de Dreef;


*

Plataanweg noord-west, gebied tussen Plataanweg, Hoofdstraat en Groenendijk;


*

Oud Ovezandseweg-noord, gebied ten noorden van de Oud Ovezandseweg, direct grenzend aan huidige kern.

Inspraak
Het voorontwerp van het bestemmingsplan "Ovezande, gedeelte Strobbelhoek II", het hiermee verband houdende verzoek tot het vaststellen van een hogere grenswaarde en het ontwerp van de "Structuurschets Ovezande" zijn gereed voor inspraak en liggen in de periode van woensdag 6 juni 2001 tot en met dinsdag 3 juli 2001 ter inzage in:

a.

Het gemeentehuis van Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand. Het gemeentehuis is geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur.
b.

Het verenigingsgebouw "Trefpunt", Hoofdstraat 54 te Ovezande, op donderdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

c.

De Rabobank, Kerkplein 6 te Ovezande, op maandagochtend, woensdagochtend en vrijdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur.
Schriftelijk reacties kunnen tot en met 3 juli 2001 worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Borsele, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand.

Inspraak- en informatiebijeenkomst
Het gemeentebestuur wil met de inwoners van Ovezande en andere belangstellenden over de inhoud van bovengenoemde plannen en initiatieven van gedachten wisselen.
Daarom wordt er op maandag 11 juni 2001 een inspraak- en informatieavond gehouden in het verenigingsgebouw "Trefpunt", Hoofdstraat 54 te Ovezande. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur, zodat belangstellenden de gelegenheid hebben om de aanwezige informatie vooraf in te zien.

Nadere informatie is te verkrijgen bij de heer W.F. Vogelaar, telefoonnummer (0113) 238439. Ook is het mogelijk een uitleenexemplaar van de hierboven genoemde stukken op te vragen.