Ministerie EZ


STIMULERING FILMINDUSTRIE

Datum: 11-06-2001

Minister Jorritsma van Economische zaken en de Staatssecretarissen Bos van Financiën en Van der Ploeg van OC&W hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met de beleidsvoornemens voor de komende jaren om de Nederlandse filmindustrie te stimuleren.
Op basis van een onlangs afgesloten evaluatie van de
stimuleringsmaatregelen die sinds 1999 van kracht zijn concluderen de bewindslieden dat durfkapitaal voor filminvesteringen kan worden aangetrokken wanneer investeerders een redelijk rendement in het vooruitzicht wordt gesteld. Zij stellen vast dat het huidige stimuleringspakket te weinig commerciële prikkels bevat. Er is nu vooral sprake van fiscale oriëntatie en onvoldoende sprake van marktoriëntatie. Verder zijn zij van mening dat versterking van de structuur van de filmsector in Nederland gebaat is bij zekerheid gedurende een vaste periode.

De bewindslieden zijn van plan het pakket stimuleringsmaatregelen uit 1999, dat voor vijf jaar van kracht zou zijn, te wijzigen of aan te vullen, met inachtneming van de wijziging van het fiscale regime in 2001. In het Belastingplan 2001 is voorzien in een overgangsregeling voor 2001, waardoor de bestaande algemene fiscale faciliteiten nog een jaar langer toegankelijk blijven voor participanten in film CV's. Deze regeling is eind 2000 gemeld aan de Europese Commissie, waarna vragen van de Commissie zijn beantwoord.

De nieuwe maatregelen die per 1 januari 2002 dienen in te gaan, houden onder meer het volgende in:

1 - In de fiscale sfeer zal er, naast de willekeurige afschrijving op films die van kracht blijft, een specifieke investeringsaftrek voor investeringen in films worden ingevoerd.
Er moet nog worden vastgesteld welke criteria gaan gelden voor de te verrekenen investeringen, waarbij uitgangspunt is dat de maatregel bijdraagt aan de ontwikkeling van een levensvatbare filmindustrie in Nederland. Dit geheel zal er naar verwachting toe leiden dat de aandacht voor de commerciële aspecten van de film zal dienen toe te nemen.


2 - In combinatie met de fiscale maatregel zal een aanvullende PPS-regeling opgezet worden om de beschikbaarheid van durfkapitaal voor de filmsector te vergroten.
Deze maatregel zal erop gericht zijn de pre-sales voor films te verruimen, de investeringen in marketing en promotie van Nederlandse films te stimuleren en de coördinatie tussen de audiovisuele fondsen te optimaliseren.
In de komende tijd worden de maatregelen verder uitgewerkt met het doel om het gehele pakket per 1 januari a.s. van start te laten gaan.


Noot: De brief aan de Tweede Kamer over de stimuleringsmaatregelen van de filmindustrie en de evaluatie van Research voor Beleid zijn te vinden op
www.ez.nl/ rubriek pers en dan kamerbrieven.