CDA

Confrontatie met de Toekomst: het moet anders!

'Confrontatie met Toekomst, een groep christen-democratische jongeren organiseerde zaterdag 9 juni jl. in de Rode Hoed in Amsterdam een conferentie over het 'Christen-democratisch alternatief'. Aanwezig waren 130 CDA-ers die vinden dat het anders moet in Nederland. Er moet weer meer aandacht komen voor de inhoud in de politiek. De groep bepleit een offensief tegen de huidige consumptiemaatschappij, die vanuit paars volledig vrij spel krijgt.

Concreet werden de volgende elementen genoemd:

1. Aandacht voor duurzaamheid door:



* Een actieve stimulans en ondersteuning van maatschappelijk ondernemende bedrijven;

* Burgers actief milieubewust te maken;

* Landbouwer en consument bij elkaar te brengen;
* een integrale toets (waarin de MER is opgenomen) op grootschalige plannen en projecten, waarbij duurzaamheid en solidariteit eveneens een belangrijke rol spelen.


2. Aandacht voor andere keuzes dan alleen keuzes die door het economische aspect zijn ingegeven, door:


* Media-opvoeding, waarin jongeren de invloeden van beelden en van reclame-technieken leren te doorzien;

* Verplichte maatschappelijke oriëntatie voor jongeren;
* Een ieder de gelegenheid te geven zelf te bepalen wanneer hij/zij wil studeren. Een systeem van studievouchers zou hiervoor een geschikt instrument kunnen zijn.

De overheid moet de samenleving actief ondersteunen haar verantwoordelijkheid en solidariteit te hervinden. Benadrukt wordt dat het CDA niet moet willen dat de overheid hierbij een betuttelende rol speelt. Burgers moeten bewust gemaakt worden dat er meer is dan alleen maar geld. Men moet er zelf van overtuigd raken dat bepaalde activiteiten schadelijk zijn voor de samenleving. Alleen daar waar dit echt niet lukt zal de overheid strengere prikkels moeten inbouwen. Het zal duidelijk zijn dat alternatieven voor het ongewenste gedrag voor burgers voor handen moeten zijn.

Partijvoorzitter Marnix van Rij nam de uitslag van de stemmingen over de discussiestellingen in ontvangst. Hij riep de jongeren op mee te discussiëren over het nieuwe concept-verkiezingsprogramma dat in september wordt gepresenteerd. Het CDA heeft volgens Van Rij al in 1998 de analyse gemaakt dat de publieke sector -onderwijs, zorg en veiligheid - nieuwe investeringen behoeft en dat een beleid van algemene lastenverlichting meer nadelen dan voordelen heeft. De CDA-voorzitter is "diep teleurgesteld in de PvdA die pas na zeven jaar dezelfde analyse lijkt te maken." Lees hier de samenvatting van de speech van Van Rij.

Ter voorbereiding van de conferentie is er een manifest 'Een Nieuwe Zomer' geschreven. Klik hier voor de tekst. U kunt dit manifest ook digitaal ondertekenen. Bovendien kunt u de stellingen die tijdens het debat zijn aangenomen door de aanwezigen downloaden door hiernaast op het