VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Premiere oorspronkelijke Nederlandse Musical Rex

Als Rex aanstaande donderdag in het Amsterdamse Nieuwe De La Mar Theater in première gaat, is Nederland een nieuwe musical van eigen bodem rijker. Het creatieve duo Koen van Dijk (regie en tekst) en Ad van Dijk (muziek) heeft eerder met Cyrano De Musical en Joe De Musical bewezen succesvolle Nederlandse musicals te kunnen maken. Voor hun derde musical hebben zij zich laten inspireren door het Oedipus-gegeven van de Griekse tragedieschrijver Sophocles. Het resultaat is een hedendaagse versie van het klassieke thema, tegen de achtergrond van een Nederlandse universiteit. Rex is nu geen koningszoon maar de bastaard van een aankomend professor en één van zijn studentes. Hij groeit op bij adoptieouders en wordt in alle argeloosheid de moordenaar van zijn vader en de minnaar van zijn moeder.
De voorstelling is tot en met 22 juli te zien in Het Nieuwe De La Mar Theater, waarna een landelijke tournee volgt langs diverse theaters.

Voor de invulling van de rollen werden bekende namen uit het Nederlandse musicalcircuit gecontracteerd. Voor deze ervaren spelers is de grote aantrekkingskracht van Rex dat zij niet een beproefd concept hoefden te volgen maar onder leiding van de regisseur volledig zelf de rol hebben kunnen creëren. Ryan van den Akker speelt in Rex de moederrol van Joke; de titelrol Rex wordt vertolkt Rob Pelzer. Wim van den Driessche is de overspelige professor terwijl Doris Baaten de rol van Rex' adoptiemoeder Corina voor haar rekening neemt. Haar man Pol wordt gespeeld door Frans van Deursen. Betty Vermeulen is in de voorstelling te zien als Andrea, de vrouw van de professor en de pastoor wordt gespeeld door Paul Vaes. Maaike Widdershoven, die momenteel nog de titelrol in Elisabeth speelt, zal vanaf 22 juli de rol van Joke delen met Ryan van den Akker.

De regie van Rex is in handen van Koen van Dijk, het decorontwerp is van Eric van der Palen en het lichtontwerp is van Coen van der Hoeven. Eddy Habbema heeft de artistieke en dramaturgische supervisie over Rex. Het orkest staat onder leiding van Ger Otte. Koen van Dijk: 'Rex is een intieme productie, waarbij emotie meer kans krijgt doordat alles zich binnen een decor afspeelt. Er zijn dus geen changementen, terwijl het publiek toch haarfijn begrijpt waar de scène zich op dat moment afspeelt. De fantasie wordt zo sterker geprikkeld.'

Meer informatie: www.musicals.nl


Noot voor de redactie /