DSM

11 juni 2001

DSM opent, samen met BASF, DOW en Solvay, handel in Europa en U.S.

Handel via grootste internet marktplaats voor chemie Elemica van start.

DSM opent, samen met Solvay, BASF en DOW, de handel in Europa en de United States via de internet marktplaats Elemica. De eerste transacties waren de verhandeling van enkele honderden tonnen neopentyl glycol en glycerol. Het onafhankelijke Elemica is momenteel de grootste elektronische marktplaats voor de chemische industrie ter wereld waar bedrijven orders en transacties via de digitale snelweg kunnen uitvoeren. DSM maakt sinds enige tijd al gebruik van de digitale marktplaatsen zoals ChemConnect, het ChemUnity.com-platform, ElastomerSolutions en Omnexus. Ook koopt en verkoopt DSM elektriciteit op de APX, een marktplaats voor elektriciteit via het internet.

Real Economy

Feike Sijbesma, binnen de Raad van Bestuur van DSM o.a. verantwoordelijk voor e-commerce, zegt: "De start van Elemica is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van DSM's e-business activiteiten. Er zijn DSM-onderdelen die in de loop van dit jaar al meer dan 10% omzetten via e-business." Sijbesma vervolgt: "Wij zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van e-business voor DSM ondanks dat een aantal dotcom-bedrijven zich minder goed of snel hebben ontwikkeld dan een jaar geleden werd gedacht." Volgens Sijbesma gaat het niet alleen om de zogenaamde 'nieuwe Economie' maar juist om de combinatie tussen de 'oude' en de 'nieuwe Economie', DSM noemt dat 'Real Economy'.

e-business

In korte tijd zijn met succes binnen DSM oplossingen geĂŻntroduceerd op het gebied van online-bestellen, VMI (Vendor Managed Inventory, voorraadbeheer op afstand bij de klant), technische dienstverlening en samenwerking via internet. DSM verwacht dat de komende jaren een belangrijk deel van de e-business transacties gaan lopen via internet marktplaatsen die DSM in staat stellen hun computer systemen vergaand te koppelen aan die van toeleveranciers en klanten. DSM Program Manager e-business, Jaco Fok, zegt hierover: "Het automatisch bestellen via zogenoemde 'point-to-point' contacten doen we al enige tijd bij DSM."

Elemica biedt hier een verder verbeterde efficiency. Ik denk dat het goed is dat er steeds meer mogelijkheden komen om elektronisch zaken te doen met DSM. Je ziet dat de ontwikkelingen op het gebied van e-business-to-business sterk aan snelheid winnen.