Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer over een toelatingsregeling voor Antillianen

Een parlementair stuk bij het onderwerp Nederlands beleid 11 juni 2001
Dit document beschrijft welke juridische en uitvoeringstechnische aspecten van belang zijn bij een beslissing om eventueel een toelatingsregeling voor Antillianen in te stellen. Het kabinet verbindt hieraan de conclusie dat het instellen van een toelatingsregeling voor Antillianen geen reële optie is. Het kabinet komt tot deze conclusie op de volgende gronden:


1. Het aanbrengen van een onderscheid tussen Antilliaanse en overige Nederlanders heeft tot gevolg dat een Antilliaans paspoort zou moeten worden ingevoerd. Invoering van een dergelijk paspoort heeft pas over een periode van vijf jaar het gewenste effect. Een tussentijdse omwisselingsactie stuit op onoverkomelijke juridische en uitvoeringstechnische bezwaren.

2. Een toelatingsregeling is niet waterdicht. Via luchthavens in België en Luxemburg houden Antillianen toegang tot de Benelux. Aanpassing van de betreffende overeenkomst dient bij rijkswet plaats te vinden. Ook de Schengenregeling is niet waterdicht.
3. Een toelatingsregeling zou door de rechter in strijd kunnen worden geacht met het proportionaliteits- en/of het
subsidiariteitsbeginsel.

4. Het toekennen van een visum of verblijfsdocument - noodzakelijk voor Antillianen die voor korte of langere tijd in Nederland willen verblijven - zal niet geweigerd kunnen worden aan gezinsleden van Antillianen die al in Nederland verblijven. Voorts zal een dergelijke procedure in Europees verband moeten worden geregeld.

5. Controle op de voorwaarden waaronder toelating tot Nederland mogelijk zou kunnen worden gemaakt, is niet verzekerd vanwege de noodzakelijke medewerking van Antilliaanse autoriteiten.

Tenslotte: de voorbereiding van een toelatingsregeling en de daarbij noodzakelijke aanpassingen van rijkswetten en verdragen is in belangrijke mate openbaar en zal enige tijd kosten. Te verwachten is dat in die voorbereidingstijd een (groot) aantal personen die tot de doelgroep behoort, naar Nederland zal vertrekken.


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***