Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=416499



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Directie Europa Afdeling Oost-Europa en Centraal-Azië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 11 juni 2001 Auteur DEU

Kenmerk DEU-238/01 Telefoon 070 - 348 5334

Blad /1 Fax 070 - 348 5329

Bijlage(n) E-mail deu@minbuza.nl

Betreft Beantwoording van vragen van de leden Verhagen en Van Ardenne - Van der Hoeven over het bezoek aan Rusland

C.c.

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 7 juni 2001, kenmerk 2000111710, waarbij gevoegd waren de door de leden Verhagen en Van Ardenne - Van der Hoeven overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Verhagen en Van Ardenne-van der Hoeven.

Vraag 1

Bent u bereid bij het aanstaande Staatsbezoek uw Russische collega Ivanov aan te spreken op het Russische optreden in Tsjetsjenië?

Antwoord

Ja. Tijdens het Staatsbezoek zijn de Nederlandse zorgen inzake het Russische optreden in Tsjetsjenië uitdrukkelijk aan de orde geweest bij het gesprek dat ik had met mijn collega Ivanov.

Vraag 2

Bent u voornemens in dat gesprek aan de orde te stellen dat de klachten die worden ingediend bij de mensenrechtencommissie in Tsjetsjenië grotendeels worden geseponeerd, ondanks toezeggingen aan de Raad van Europa hierover?

Antwoord

Het is mij bekend dat de Russische civiele en militaire aanklagers uiterst traag en gebrekkig klachten verwerken die worden verzameld en ingediend via onder meer het kantoor van de Presidentiële Vertegenwoordiger voor de Mensenrechten in Tsjetsjenië, Kalamanov. Een relatief groot aantal zaken wordt bovendien geseponeerd.

De noodzaak van geloofwaardige opvolging - waar nodig ook strafrechtelijk - van klachten over mensenrechtenschendingen is een hoofdthema in mijn besprekingen met minister Ivanov over Tsjetsjenië. Ik ontwaar een toenemende politieke bereidheid in Moskou om de problematiek van de mensenrechtenschendingen te onderkennen. Ook toonde Minister Ivanov in ons gesprek groeiende bereidheid om te zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict.

De nieuwe Gezamenlijke Werkgroep van leden van de Doema en van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, die onder meer leidde tot rapportage door het Openbaar Ministerie over de stand van zaken van strafrechtelijke vooronderzoeken m.b.t. mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, acht ik een voorbeeld van toegenomen mogelijkheden tot concrete samenwerking. De situatie m.b.t. vervolging van schenders van mensenrechten blijft echter volstrekt onder de maat. Deze heeft dan ook mijn speciale aandacht bij alle zich daartoe lenende contacten met mijn Russische ambtsgenoot.

Vraag 3

Wilt u uw Russische collega ook aanspreken op het feit dat de Russische minister van Justitie heeft aangekondigd dat Rusland het moratorium op de ten uitvoerlegging van de doodstraf zal intrekken?

Antwoord

Naar mijn weten heeft Minister Tsjaika van Justitie in aanwezigheid van Secretaris-Generaal Schwimmer van de Raad van Europa gezegd herinvoering van de doodstraf voor "veroordeelde terroristen" nodig te achten. Ik beschouw dit als een uiterst onwenselijke politieke uitspraak, die vooral bestemd was voor het Russische publiek. Ik vertrouw er op, en laat dat ook aan mijn Russische ambtsgenoot weten, dat deze uitspraak geen beleidsvoornemen inhoudt van de Russische regering. Dergelijke uitspraken uit de mond van een bewindsman passen een lidstaat van de Raad van Europa niet.

Overigens is het programma van het Staatsbezoek zodanig ingericht dat juist aan het soms moeizame transformatieproces van de Russische Federatie veel aandacht is besteed. De economische situatie, het investeringsklimaat en de werkomstandigheden voor particuliere bedrijven kwamen aan bod, evenals sociaal-maatschappelijke kwesties en onderwerpen als de rechtsstaat in het algemeen en de persvrijheid. Hare Majesteit de Koningin heeft in haar toespraak tijdens het Staatsbanket ook aan deze laatste thema's aandacht besteed.

Ook de verhoudingen tussen de federale en lagere overheden en de verschillen tussen diverse regio's in de Russische Federatie kregen een plaats in het programma. Al de bezoeken en ontmoetingen in dit kader boden de mogelijkheid een indruk te krijgen van de stand van het transformatieproces, van problemen die zich daarbij voordoen en van de mate waarin en de wijze waarop Rusland streeft naar nauwere aansluiting bij de Europese waardengemeenschap.

Vraag 4

Zult u met uw Russische collega ook spreken over de zorgwekkende situatie ten aanzien van de vrijheid van de meningsuiting, met name wat de vrije media betreft?

Antwoord

De persvrijheid en recente ontwikkelingen op dat gebied heb ik uitgebreid besproken met mijn collega Ivanov tijdens diens bezoek aan Nederland op 11 april jl. Ik informeerde de Kamer daarover al in antwoord op vragen van het lid Koenders (Aanhangsel Handelingen 1199, dd 16 mei).

Zoals ik bij vraag 3 al aangaf heeft ook tijdens het Staatsbezoek de positie van de media de nodige aandacht gekregen. Prins Willem-Alexander ontmoette de Nederlandse oprichter en een aantal journalisten en medewerkers van Independent Media, een groot media-concern in de Russische Federatie. Hare Majesteit en haar gehele gevolg bezochten in Nizjny Novgorod een trainingscentrum voor medewerkers van regionale televisiekanalen, hetgeen de mogelijkheid bood ook enig inzicht te verkrijgen in de situatie van de media op regionaal niveau.