Artis

Amsterdam, 11 juni 2001

Persbericht

Geboorte-explosie bij de zeeleeuwen in Artis

In twee weken tijd zijn er drie zeeleeuwtjes geboren in Artis! De drie moeders, Babs, Mary en Carolien, liggen heerlijk te zonnen met hun jonge kroost. Hun zorg voor de kleintjes is hartverwarmend.

Samenvallende geboortes zijn niet zo uitzonderlijk bij zeeleeuwen. In de voortplantingstijd gaan met name de oudere mannetjes op zoek naar het meest geschikte strand voor hun harem. Deze zogenaamde 'Beachmasters' verdedigen hun juist veroverde territorium en hun vrouwtjes fanatiek tegen andere mannetjes. Alleen de sterkste mannetjes (slechts 4%) zorgen zo voor nageslacht. De meeste jongen worden in mei/juni geboren na een draagtijd van 11 maanden.

In Artis is Max de Beachmaster. Hij is de vader van de drie jonge zeeleeuwtjes. Max is erg nieuwsgierig naar zijn nakomelingen, maar hij wordt door de drie moeders resoluut op grote afstand gehouden.

De Californische zeeleeuw is een bedreigde diersoort en daarom opgenomen in het Europese fokprogramma (EEP). Ouwehands Dierenpark beheert het stamboek van deze diersoort.