CBS Webmagazine

Buurt in beeld

Veel gegevens van het CBS zijn nu ook gratis beschikbaar met behulp van een interactieve kaart. Met enkele klikken op de kaart selecteert u de wijken of buurten van een gemeente en vraagt u daarover gegevens op. Deze gegevens kunt u in een kaartje of tabel weergeven. De resultaten kunt u afdrukken of downloaden.

U kunt de gegevens laten weergegeven per wijk of per buurt. Iedere gemeente bestaat uit een of meer wijken en iedere wijk bestaat uit een of meer buurten. Wijken zijn doorgaans onderdelen van gemeenten waarin een bepaalde vorm van bodemgebruik of bebouwing overheerst zoals een industrie-gebied, een woongebied met hoogbouw of een woongebied met laagbouw. Buurtgrenzen vallen meestal samen met topografische elementen als hoofdwegen, spoorlijnen en dorpsgrenzen.

De landelijke wijk- en buurtindeling 1999 is een onderverdeling van het grondgebied van de Nederlandse gemeenten naar de toestand op 1 januari 1999. Er worden op die datum 2 382 wijken en 10 737 buurten binnen 538 gemeenten onderscheiden.

Piet van Dosselaar