Gemeente Heumen

11-06-2001

Regiodiek Week 24

Regiodiek Week 24

Bruaset opvolgster van Arts

Ingrid Bruaset, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, volgt John Arts (PvdA) op als wethouder in het college van B&W van Heumen. Arts stapte vorige week op omdat hij en zijn partij niet op één lijn konden komen over de financiële paragraaf van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stichting Initiatieven Winkelcentrum en de gemeente. Dat had tevens een breuk in de coalitie tot gevolg. DGH en CDA, de twee andere coalitiepartijen, besloten niet verder te gaan met de PvdA. Ze vonden een nieuwe partner in de VVD, die zich bereid verklaarde tot samenwerking.
De nieuwe partners moeten nog details bespreken, maar voorlopig wordt ervan uitgegaan dat de portefeuilles in stand blijven. Dat betekent dat Ingrid Bruaset de taken van John Arts overneemt. Dat zal dan zijn voor één jaar, omdat er in 2002 nieuwe verkiezingen zijn voor de gemeenteraad.

De benoeming van Bruaset zal plaatsvinden in de raadsvergadering van 28 juni a.s.


---

Activiteiten voor vrijwilligers

Vorige week heeft de gemeente een vooraankondiging gestuurd aan alle verenigingen, instellingen en bedrijven waar vrijwilligers werkzaam zijn. Mensen die zich belangeloos in zetten om ervoor te zorgen dat de instellingen en verenigingen zo goed mogelijk aan hun doelstellingen kunnen beantwoorden. In de brief wordt de mogelijkheid geboden om de voorstelling "Lintjesregen", speciaal bedoeld voor vrijwilligers, van Theater Klapstuk te bezoeken. Het stuk zal te zien zijn op 29 september in Maldensteijn. De groep komt hier op uitnodiging van het Heumense "Lokaal Comité 2001" dat op die manier namens het Vrijwilligersplatform in de gemeente aansluiting zoekt bij het Internationaal Jaar van de Vrijwilligers.

"Lintjesregen" is een voorstelling waarbij gaandeweg het publiek wordt betrokken. Gezien dat interactieve karakter van het stuk kunnen maar 200 mensen in de zaal. Het Lokaal Comité beperkt daarom het aantal kaartjes tot twee per vereniging of instelling. Organisaties die de brief niet huis hebben gehad kunnen contact opnemen met Mieke Bosmans in het gemeentehuis via telefoonnummer 358 82 51 of via e-mail: mbosmans@heumen.nl.
In de loop van dit jaar zal ook nog op andere manieren aan vrijwilligers aandacht worden besteed.


---

Informatieavond over reconstructie Hoogstraat

In februari 2000 werden in het verenigingsgebouw te Overasselt ontwerpplannen voor de reconstructie van de Hoogstraat getoond. Ze werden in het algemeen positief ontvangen. Toch was er ook de kritiek dat het voorstel van provincie en gemeente de problemen maar gedeeltelijk op zou lossen.
Die opmerking is ter harte genomen en heeft nu geresulteerd in een nieuw plan met als doel de traverse Overasselt in zijn geheel meer verkeersveilig te maken en zo mogelijk de leefbaarheid van het centrum te vergroten. Het nieuwe plan omvat nu de Schoonenburgseweg, de Hoogstraat en de Valkstraat van bebouwde komgrens tot bebouwde komgrens.
Op dinsdag 19 juni om 20 uur zal in de zaal van café "De Zon" een bijeenkomst worden gehouden waarin de nieuwe opzet wordt getoond. Er zal dan weer gelegenheid zijn om te reageren.

Inhoud
In grote lijnen berust het ontwerp op de volgende uitgangspunten:
- De traverse omvat het weggedeelte tussen de komgrenzen (50-km borden) inclusief het gebied rondom de kerk en alle trottoirs en parkeerhavens.

- Over dit gedeelte wordt een fietspad aangebracht, deels vrijliggend, deels in de vorm van een suggestiestrook van rode asfalt.
- De rijloper (de baan zwart asfalt voor auto's) krijgt in de Hoogstraat een breedte van 3,5 meter; de fietsstroken (in rood asfalt) worden 1,25 meter.

- Ter afremming van het verkeer worden lange plateaus in asfalt aangebracht.

- De zijstraten worden voorzien van een eenvoudige inritconstructie en 30-km bebording.

- De eerder getoonde plannen bij de Kerk en café de Zon zijn ingepast.
- Om een compleet plan neer te kunnen leggen zijn alle trottoirs over de gehele traverse opgenomen in het schetsontwerp met een nieuwe verharding in rode gebakken klinkers.

- Het hemelwater over de traverse wordt door middel van infiltratie in de bodem gebracht.

- Bomen, lichtmasten en wegmeubilair zijn meegenomen in de planopzet.
Uitvoering
Het is misschien nodig het plan te faseren. Op dit moment bestaat daarover nog niet voldoende duidelijkheid. Als die er op de informatie-avond wel is, zal daarvan uiteraard mededeling worden gedaan.
De plannen zijn tot 19 juni in het gemeentehuis in Malden en in de bibliotheek te Overasselt in te zien. Gedeputeerde Staten van Gelderland en de raad van Heumen moeten nog akkoord gaan met de voorstellen. Die goedkeuring zal worden gevraagd nadat schriftelijke en mondelinge reacties (ze kunnen worden gericht aan B&W of op de informatieavond zelf worden ingebracht) van de inwoners van Overasselt zijn geïnventariseerd.


---

Aanmeldingen voor Duurzaamheidspluim 2001

Tot 1 augustus 2001 kunnen kandidaten worden aangemeld voor de Duurzaamheidspluim 2001. Aan de pluim is een prijs van f 500,-- verbonden. Bovendien mag de winnaar de wisseltrofee een jaar in de prijzenkast zetten.
Vorig jaar werd de Duurzaamheidspluim gewonnen door S.V. Juliana '31. De club kreeg hem omdat ze veel doet aan afvalbeleid, energiebesparing, waterbeheersing en bevordering van het sociaal-maatschappelijk klimaat.

De prijs is een initiatief van het Duurzaamheidsplatform van de gemeente Heumen. Dat wil gedrag bevorderen dat is gericht op kwaliteit van de samenleving en de woonomgeving ook voor de toekomst. Dat behelst onder andere waakzaamheid voor het milieu, verstandig omgaan met energie en inzet voor een gezonde samenleving. Verenigingen, bedrijven en organisaties die op dat brede terrein langlopende activiteiten ontwikkelen, zoals S.V. Juliana '31 vorig jaar, kunnen zich kandidaat stellen voor de prijs. Het platform zal in september drie kandidaten nomineren en die vervolgens bezoeken om tot een toekenning van de prijs te komen.

Wie een kandidaat kent voor de prijs van 2001 kan voorstellen doen via een inschrijfformulier dat verkrijgbaar is in het gemeentehuis en bij de receptie van de Rabobank. Het kan ook worden opgevraagd via tel. 358 18 85, of worden gedowload via onze website.



Aldus besloten

In zijn vergadering van 31 mei 2001 heeft de gemeenteraad allereerst stilgestaan bij het vertrek van wethouder Arts. Daarvan was vorige week een impressie te lezen van Regiodiekverslaggever Van Balkom.

De besluiten van de raad zijn:

1. notulen van de vergadering van 26 april 2001: gewijzigd vastgesteld.

2. ingekomen stukken en mededelingen: voor kennisgeving aangenomen.
3. bezwaarschrift P.H. Akkermans: de raad besluit overeenkomstig het voorstel van B&W tot niet ontvankelijk verklaring.
4. krediet gemeentewerkplats. De raad stelt de gevraagde f 134.688,00 beschikbaar.

5. huisvesting brandweerkazerne Overasselt: akkoord met voorstel tot nieuwbouw.

6. krediet meerjaren investeringsplan 2001-2004 t.b.v. wegen, straten, pleinen, herstel wegbermschade: de gevraagde f120.000,-- wordt beschikbaar gesteld.

7. aangaan samenwerkingsovereenkomst met de St. Initiatieven Winkelcentrum Malden: akkoord (fracties PvdA en Groen Links worden geacht tegengestemd te hebben).

8. keuze voor één centrale voor sociale alarmering: conform voorstel besloten.

9. exploitatiebijdrage "Maldensteijn": akkoord met voorstel om geen bijdrage te verstrekken voor het exploitatietekort over 1999, maar wel (voorschotsubsidies) voor 2000 en 2001 en een bedrag voor de ontwikkeling van een actieplan

10. verzelfstandiging en fusie Recreatieschap Nijmegen: akkoord met het voorstel.

11. aanvullend krediet voor de bouw van de sporthal in Overasselt: akkoord met het voorstel om de gevraagde subsidie van f 668.500,-- beschikbaar te stellen en een bedrag van f 50.000,-- voor "onvoorzien", aan te wenden onder toezicht van B&W. Groen Links, VVD en Thonen stemmen tegen.

12. garantie geldlening stichting Verenigingsgebouw Overasselt: akkoord met gevraagde garantie.

13. begrotingswijzigingen: akkoord.



Financiële regelingen voor zelfstandig ondernemers

De Bbz-regeling
Deze kent zes groepen ondernemers waaronder de starter, de gevestigde, de arbeidsongeschikte en de stopper. Elke groep kent soms specifieke financiële problemen, waarvoor men een beroep kan doen op de Bbz-regeling voor een bedrijfskrediet (soms deels niet terug te betalen) of tijdelijke inkomensondersteuning (mits ondernemer of diens gezin onder het minimuminkomen geraakt).

Ioaz-regeling
Deze zgn. 'VUT voor zelfstandigen' kent twee groepen ondernemers: oudere (55+) of arbeidsongeschikte (25-80%). Zij beëindigen hun bedrijf of zelfstandig beroep, omdat de inkomsten hieruit onvoldoende worden of omdat het bedrijf niet voortgezet kan worden. Voor informatie kunt u bellen met Leo Eijkhout van de gemeente, doorkiesnummer 024 - 3588259. E-mailen kan ook: lgeijkhout@heumen.nl.


-----

Uitvoering verkeersplan

De werkzaamheden in het kader van de uitvoering komen in de eindfase. Voor de vakantie zijn de uitvoeringsplannen gereed. Onderstaand een aantal data, waarop de aannemer denkt te kunnen starten. Voor meer informatie kunt u zoals gebruikelijk terecht in het gemeentehuis.

Jachthuis
11 juni: Verwijderen inritconstructie Campenshof. 18 juni: Aanleg kruisvlakverhoging Grootveldschelaan-Stalmeesterslaan. De aansluiting naar de rotonde zal dan twee weken dicht zijn. Het verkeer wordt omgeleid via de Droogsestraat.

Maldens Veld
11 juni: aanleg drempels Schoof-Garf, ter hoogte van Schoof 12-14 13 juni: aanleg drempels hoek Veldsingel-de Garf en verbinding Veldsingel-Schoof, ter hoogte van Veldsingel 210 en ter hoogte van Veldsingel 228.


------

In de maanden juni, juli en augustus wordt de groene container elke week geleegd.
Op woensdag 13, donderdag 14 en vrijdag 15 juni wordt alleen de groene container geleegd.

Oud papier
Elke donderdag tijdens schooluren staat een papiercontainer bij basisschool Toermalijn aan de Gladiolenstraat 2a, behalve in de vakanties. Behalve papier kunt u ook batterijen inleveren. Op zaterdag 16 juni staat van 09.00 tot 12.00 uur een papiercontainer bij Verenigingsgebouw de Terp.
Op vrijdag 15 juni van 09.00 tot 20.00 uur en zaterdag 16 juni van 09.00 tot 12.00 uur staat een papiercontainer op het marktplein aan de Hoogstraat in Overasselt.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

grof vuil
In week 24 van 11 tot en met 15 juni wordt nog een extra grof vuil inzameling gehouden.


------

Vergunningen

A. Aanvragen kapvergunning
De volgende aanvragen om kapvergunning zijn ontvangen:
1 ceder, Oude Kleefsebaan 65

1 den en 1 hulst, Dorsing 14

2 eiken, achter de panden De Rijf 7 t/m 11

2 berken en 3 esdoorn, Pr. Irenestraat 52

1 blauw spar, Bongerd 28

1 grove den, Vinkenlaan 32
Wie het met een eventuele verlening van een vergunning niet eens is kan daartegen bedenkingen indienen bij B&W tot uiterlijk 26 juni.

B. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 6 juni:
40/1997: bouw plantenkas/serre en reclamezuil, Eindsestraat 3 25/2001: bouw dakkapel, Heideweg 4
94/2001: plaatsen tuinhuisje, Meerpaal 4
50/2001: verbouw winkel, Schoonenburgseweg 1
282/2000: bouw hoenderverblijf, St. Jacobsweg 15 72/2001: uitbreiden woning, Parksesteeg 3
286/2000: bouw twee dakkapellen, Het Halster 30 83/2001: verbreden dakkapel in voorgevel, Zwenkgras 26 214/2000: bouw bedrijfswoning, Looistraat 32
102/2001: plaatsen twee ramen in achtergevel, Steenacker 20 243/2000: bouw woning met bedrijfsruimte, Steiger 4 005/2001: bouw woning, De Hoef 52
Wie het niet eens is met een van bovengenoemde besluiten kan daartegen binnen zes weken nadat het betreffende besluit is verzonden een bezwaarschrift indienen bij B&W.



Commissies

Milieu
De vergadering van de commissie Milieu op 19 juni gaat in verband met het ontbreken van agendapunten niet door.

W&E
De commissie Welzijn en Educatie (W&E) vergadert op 13 juni om 19.30 uur. Op de agenda staan onder andere de volgende punten: Verslag eerste kwartaal 2001 RIO Nijmegen;
Toekenning subsidie 2001 van de Stichting VVN sectie Heumen; Verbetering systematiek inkomensafhankelijke tariefstelling voor voorzieningen in het kader van het flankerend ouderenbeleid.


------

Meldingen Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders van Heumen maken ingevolge artikel 8.41, lid 4, van de Wet milieubeheer bekend dat bij hen de volgende meldingen zijn ingekomen:
a. Ingevolge het 'Besluit Opslag en Transport', een melding van:
- Merapi Trading, Schutkolk 6, 6582 DB Heumen voor de opslag van Indonesische artikelen aan de Schoonenburgseweg 1 te Overasselt;
- Frans Wijnakker b.v., Oude Kleefsebaan 11, 6611 AM Overasselt voor de opslag van bouwmaterialen aan de Schoonenburgseweg 1 te Overasselt. b. Ingevolge het 'Besluit Tuinbouwbedrijven met bedekte teelt', een melding van
W.T.A. en T.H.A. Jansen, Jufferstraat 8, 6581 KD Malden voor een kwekerij aan genoemd adres.

B&W hebben de meldingen geaccepteerd. Dit houdt in dat bovengenoemde bedrijven geen milieuvergunningen nodig hebben, maar wel moeten voldoen aan algemene voorschriften die zijn vervat in de van toepassing zijnde besluiten, die hierboven zijn genoemd. De stukken liggen gedurende twee weken vanaf de datum van publicatie ter inzage bij de cluster milieu.

Malden, 12 juni 2001



Aanvraag milieuvergunning Nijmeegse Aeroclub, Groesbeekseweg 55a

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen hebben een aanvraag om een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer ontvangen van de Nijmeegse Aeroclub, Groesbeekseweg 55a, te Malden. Het betreft een aanvraag om een wijzigings-/uitbreidingsvergunning voor een zweefvliegterrein, gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, sectie B, nrs. 366 (ged.), 367, 368, 369, 370, 374, en 438 (ged.), plaatselijk bekend Groesbeekseweg 55a te Malden.

waar in te zien?
De ontwerpbeschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 13 juni 2001 gedurende vier weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

bedenkingen
Schriftelijke bedenkingen kunnen tot en met 11 juli 2001 worden ingebracht bij Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden. Diegenen die bedenkingen tegen de ontwerpbeschikking indienen kunnen verzoeken hun persoonlijke gegevens niet bekend te maken.
Eveneens kunnen mondelinge bedenkingen worden ingebracht tijdens een op verzoek te houden openbare zitting, waarbij gelegenheid wordt gegeven tot een gedachtenwisseling over het verzoek om vergunning en ontwerp-vergunning. Het verzoek voor het houden van een openbare zitting kan telefonisch of schriftelijk worden gericht aan de sectie milieu.

Malden, 12 juni 2001