Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 11 juni 2001

Vernielers lichtmast mishandelen oplettende burger Noordwijk (D1) Een 23-jarige Noordwijker liep op zaterdag 9 juni rond 02.50 uur op de Nieuwe Zeeweg enkele klappen van drie nog onbekende jongens op. Hij liep daardoor enkele kneuzingen op en raakte zijn bril kwijt. De Noordwijker zag een omvergetrokken lichtmast over de Nieuwe Zeeweg liggen. Hij stapte van zijn fiets en legde de mast aan de kant neer. Even verder op ontwaarde hij een jongen die aan een lichtmast stond te sjorren. De Noordwijker stapte op zijn fiets en met een 21-jarige fietsende Katwijker reed hij naar de jongen toe en vroeg hem waarom dit nodig was. Direct daarop kreeg de Noordwijker een stoeptegel tegen zijn arm gegooid. Beiden stapten daarop van de fiets af waarop een handgemeen ontstond waarbij zich twee andere onbekende jongens voegden. Om niet te veel klappen op te lopen trokken de Noordwijker en Katwijker zich terug. Daarop gingen de drie jongens er op de fietsen van de Katwijker en Noordwijker vandoor.

Scooterrijder loopt beenbreuk op Noordwijkerhout (D1) Een 23-jarige scooterrijder uit Noordwijkerhout liep op zaterdag 9 juni rond 03.35 uur op de Schulpweg een beenbreuk op. Vermoedelijk raakte de Noordwijkerhouter met zijn scooter een stoeprand en kwam daarna ten val. Hij werd overgebracht naar het LUMC.

Onder invloed rijden Lisse (D1)
De politie hield op zondag 10 juni rond 03.05 uur op de Heereweg een 29-jarige automobilist uit Lisse aan. Hij had te veel gedronken. Een ademanalyse kwam uit op 440 ug/l. daar waar 220 ug/l. de limiet is in het verkeer.

Onder invloed rijden Oegstgeest (D2) De politie hield op zondag 10 juni rond 00.10 uur op de Rhijngeesterstraatweg een 27-jarige automobilist uit Leiden aan. Zijn afwijkende rijstijl bleef niet onopgemerkt voor surveillerende agenten. Het lukte de man niet om aan het bureau een ademanalyse te doen. Met een proces-verbaal voor weigering om mee te werken aan een ademanalyse en het inleveren van zijn rijbewijs mocht de man het bureau weer verlaten.

Onder invloed rijden (2x) Warmond (D2) De politie hield op zondag 10 juni rond 19.50 uur op de Herenweg een 47-jarige automobilist uit Sassenheim aan. Hij had te veel gedronken en kwam bij de ademanalyse tot 400 ug/l. Rond 20.20 uur hield de politie voor het zelfde feit een 52-jarige automobilist uit Warmond aan. Hij blies 520 ug/l. De limiet in het verkeer is 220 ug/l.

Dronken scooterrijder ziet betonbak over het hoofd Leiderdorp (D3) Een 18-jarige scooterrijder uit Leiderdorp zag op zondag 10 juni rond 03.35 uur op de Van der Valkbouwmanweg een voor de verkeersgeleiding geplaatste betonbak over het hoofd, reed er tegen aan en kwam ten val. Voor onderzoek werd hij overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis. Daar werd van de verdachte een bloedproef afgenomen omdat de politie indicaties had van overmatig alcoholgebruik. Een duopassagier kwam er ongeschonden vanaf. De scooter raakte flink beschadigd.

Dronken automobilist raakt te water Leimuiden (D3) Op zondag 10 juni rond 05.15 uur kreeg de politie de melding dat er een auto in een sloot langs de Esdoornlaan zou zijn gereden. Toen de politie terplaatse kwam was de bestuurder vertrokken. Even later meldde zich een 22-jarige man uit Den Haag. Het zou om zijn auto gaan. Wie er gereden had wist hij niet. De politie had alle reden om de man daarvan zelf de verdenken. Hij bleek ook te veel gedronken te hebben. Een ademanalyse aan het bureau kwam uit op 455 ug/l. daar waar 220 ug/l. de limiet is in het verkeer. De man kreeg een proces-verbaal.

Inbraak bij autoradiospeciaalzaak Leiderdorp (D3) Op maandag 11 juni rond 00.30 uur werd ingebroken in een autoradiospeciaalzaak aan de Draadbaan. Om binnen te komen werd een ruit ingeslagen. De inbrekers zijn er met audioapparatuur voor auto's vandoor gegaan met een geschatte waarde van ongeveer fl. 25.000,--. De politie stelt een onderzoek in.

Inbraak in woningen Leiden (D4) Op vrijdagmorgen 8 juni werd ingebroken in een woning aan de JanVossensteeg. Het is nog niet bekend hoe de inbrekers zijn binnengekomen. Uit de woning worden c.d.'s, buitenlands geld, een paspoort en een rijbewijs vermist. Op zondag 10 juni werd ingebroken in een studentenwoning aan de Morsweg. Hier kwamen de daders vermoedelijk binnen na het zogenaamde flipperen. Uit de woning wordt een mobiele telefoon en een rijbewijs vermist. In de middag of avond werd ook ingebroken in een woning aan de Agaatlaan. Om binnen te komen werd hier een deur opengebroken. Uit de woning worden een videocamera, een dvd-spelel en medicijnen vermist.

Onder invloed rijden Leiden (D4) In de nacht van 8 op 9 juni betrapte de politie op de Lammeschansweg en de Oegstgeesterweg vijf automobilisten op het rijden onder invloed. De ademanalyses liepen uiteen van 285 tot 600 ug/l. Daar waar 220 ug/l. de limiet in het verkeer is.

Dronken automobiliste zorgt voor overlast Leiden (D4) Een 48-jarige dronken automobiliste uit Leiden zorgde op zaterdag 9 juni op en nabij het VijfMeiplein voor de nodige overlast. De politie kreeg de melding dat zij in beschonken toestand wilde wegrijden. Toen de politie terplaatse kwam reed zij net weg. Op haar motorkap bevond zich een 35-jarige Leidenaar die haar wilde tegenhouden. Dit lukte hem niet en de vrouw ging er vandoor met in haar kielzog de politie. Na een korte rit wist de politie haar toch tot stoppen te dwingen. De vrouw was zo dronken dat het afnemen van een ademanalyse moeizaam verliep. Een eerste indicatie kwam uit op 1365 ug/l. Omdat het verder niet lukte merkt de politie haar ook een weigering aan. Naast deze feiten bleek ze ook al een in de Hoflaan geparkeerde auto geraakt te hebben.

Bloemenwinkelier neemt mes overvalster af Leiden (D4) Op zaterdag 9 juni rond 13.10 uur probeerde een nog onbekende vrouw een bloemenwinkel aan de Herengracht te overvallen. Zij bedreigde de 35-jarige eigenaar met een mes en wilde geld van hem zien. De winkelier bleef kalm, pakte het mes van de vrouw af en vertelde haar dat zij helemaal geen geld kreeg. Daarop verliet de vrouw van tussen de 25 en 30 jaar de winkel en liep weg in de richting van de Vestestraat.

Racefietser slaat over kop door gat in wegdek Leiden (D4)
Een 14-jarig racefietsertje sloeg op zaterdag 9 juni rond 20.35 uur op de Herensingel over de kop. Hij raakte met zijn voorviel in een gat in het wegdek. Het fietsertje brak daardoor een aantal tanden af en liep schaafwonden in het gezicht op. De politie vroeg de gemeente om het gat direct te dichten.

Politie houdt verdachten mishandeling aan Voorschoten (D4) De politie hield op zondag 10 juni rond 03.25 uur, drie jongeren uit Leiden aan in de leeftijd van 20 en 19-jaar. Zij waren kort daarvoor betrokken bij een mishandeling van een 20-jarige jongen uit Voorschoten. Op het Johannes Vermeerplantsoen werd hij belaagd door een groep jongeren en in elkaar geslagen. De aanleiding voor deze mishandeling zou het morsen van bier over één van de daders zijn geweest. Dit was kort daarvoor gebeurd in een uitgaangsgelegeheid in Voorschoten. Na de mishandeling ging de groep uiteen. De politie wist even later er drie van aan te houden. Na verhoor zijn zij weer op vrije voeten gesteld. De politie zet het onderzoek voort.

Fietsers botsen op elkaar Voorschoten (D4) Door een voorrangsfout botsten op zondag 10 juni rond 09.55 uur op de kruising Prinses Margrietlaan met de Koningin Julianalaan een 35-jarige fietster uit Zoetermeer en een 13-jarig fietsertje uit Voorschoten op elkaar. Het Voorschotertje liep daarbij een gebroken arm op en is vervoerd naar het LUMC.

Racefietser valt over hond Leiden (D4) Een loslopende en overstekende hond zorgde er op zondag 10 juni rond 12.45 uur op Roomburgereiland voor dat een racefietser ten val kwam. De 49-jarige racefietser uit Zoetermeer liep daarbij vermoedelijk een gebroken sleutelbeen op. Hij werd overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp.

Politie houdt vermoedelijke brandstichters aan Leiden (D4)
De politie hield op maandag 11 juni kort na middernacht een 30-jarige Leidse en een 39-jarige Leidenaar aan als verdacht van brandstichting in de woning van de Leidse aan de Gortestraat. Op zondag 10 juni rond 23.30 uur ontstond op de 1e etage van de woning een uitslaande brand. Deze werd bestreden door de Leidse brandweer. De aanpalende woningen werden tijdeljk ontruimd. Deze liepen rookschade op. De aanleiding voor de brandstichting vormde vermoedelijk een ruzie tussen beide verdachten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Fietsers onderuit Nieuwkoop (D5) Op zondag 10 juni om 10.00 uur reed een groepje racefietsers op het Zuideinde in Nieuwkoop. In verband met wegwerkzaamheden stonden op de weg rood/witte palen. Een 15-jarig meisje uit Rijpwetering die tot de groep behoorde zag een van de palen te laat ,reed er tegen aan en kwam ten val. De 43-jarige vader van het meisje die achter zijn dochter reed kon zijn dochter niet meer ontwijken waardoor de vader over zijn dochter viel. De vader is met polsfractuur en hoofdletsel naar het Rijnland ziekenhuis afgevoerd. De dochter is ook met lichte verwondingen naar hetzelfde ziekenhuis gebracht.

Motor onderuit Zwammerdam (D5) Op zondag 10 juni om 12.30 uur is een 35-jarige motorrijder uit Woubrugge ten val gekomen op de Steekterweg in Zwammerdam. Het slachtoffer reed met een groepje bevriende motorrijders volgens getuigen met zeer hoge snelheid over de Steekterweg. Het groepje haalde tegelijk links en rechts een personenauto in waarvan de bestuurder van de personenauto schrok en remde. De 35-jarige motorrijder die op dat moment achter deze personenauto reed kon niet meer tijdig remmen en kwam ten val. De motorrijder is met schouderletsel naar het Rijnland ziekenhuis gebracht. Verklaringen van de getuige en betrokkenen zijn opgenomen.

Rijden onder invloed en diverse overtredingen Gouda (D7)
De politie hield op zondag 10 juni rond 01.15 uur op de Nieuwe Gouwe O.Z. een 42-jarige automobilist uit Almere aan. De man bleek onder invloed te zijn. Hij trok de aandacht van de agenten door door een rood verkeerslicht te rijden en met een bijna dubbele toegestane maximumsnelheid te rijden. Een ademanalyse kwam uit op 700 Ug/l. daar waar 220 ug/l. de limiet in het verkeer is. Verder bleek de man zonder geldig rijbewijs te rijden.

Agent houdt al zwemmend verdachte van inbraak aan Gouda (D7)
Door op zondag 10 juni rond 05.00 uur achter een in het water gesprongen vluchtende inbreker te springen wist een agent een 20-jarige Gouwenaar al zwemmend te arresteren. Kort daarvoor waren de agenten gestuit op een inbraak bij een bedrijf aan de Joubertstraat. Zij ontdekten een vernielde ruit aan het pand en gingen dit binnen. Daarop vluchtten er drie inbrekers weg. De politie die zag dat er geprobeerd was een kluis weg te nemen, ging achter de drie aan. In een tuin van een woning aan de Merlijnstraat trof de politie één van de verdachten aan. Als een kat in het nauw sprong hij in het water tussen de woningen en het spoor in. De agent aarzelde geen moment en sprong hem achterna. Aan de andere kant kon hij in de politieauto gezet worden. De politie is nog op zoek naar de andere twee verdachten.

Inbraak in woning Gouda (D7)
In de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 juni werd ingebroken in een woning aan de Meerburgstraat. Een deur van de woning werd opengebroken. Uit de woning worden een videocamera, sierraden, een computer en scanner en autosleutels. De computer en scanner alsmede de videocamera werden korte tijd later teruggevonden

Onder invloed rijden Reeuwijk (D7) De politie hield op maandag 11 juni rond 05.00 uur op de Raadhuisweg een 28-jarige automobilist uit Hilversum aan. De man had te veel gedronken. Een ademanalyse kwam uit op 345 ug/l. daar waar 220 ug/l de limiet is in het verkeer.

Rijden onder invloed Waddinxveen (D6) De politie heeft op zondag 10 juni omstreeks 00.25 uur een 37-jarige automobilist uit Waddinxveen aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de automobilist slingerend rijden over de Juliana van Stolberglaan. De automobilist werd op de Willem de Rijkelaan staande gehouden voor een alcoholtest. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau waar de test een uitslag gaf van 660 ug/l terwijl 220 ug/l de limiet is. De automobilist kreeg een proces verbaal en een rijverbod van zeven uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Brand in woning Waddinxveen (D6)
Bij een brand in een woning aan de Kerkweg-West moest een 27-jarige vrouw door de politie uit het pand worden bevrijd. De politie kreeg de melding van de brand omstreeks 04.15 uur. Ter plaatse bleek dat de vrouw door de rookontwikkeling de weg naar buiten niet kon vinden. De politie moest een raam en een deur forceren om de vrouw uit de woning te kunnen krijgen. De vrouw is voor controle aan de longen overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis in Gouda.

Man gestoken Lekkerkerk (D8) De politie heeft op zondag 10 juni een 29-jarige man uit Krimpen aan de Ijssel aangehouden op verdenking van het steken van een 22-jarige man uit Gouda. De twee zouden op de Lange Stoep omstreeks 02.30 uur een woordenwisseling hebben gehad, waarna de 29-jarige man de Gouwenaar in de rug stak. De Gouwenaar is voor behandeling overgebracht naar het Dijkzigtziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

Verdachten woninginbraak aangehouden Schoonhoven (D8)
De politie heeft op zondag 10 juni omstreeks 23.50 uur drie mannen aangehouden op verdenking van woninginbraak eerder die avond. Na de inbraak in een woning omstreeks 23.30 uur aan de Leeghwaterstraat zouden drie mannen in een personenauto zijn weggereden in onbekende richting. Na een zoekactie in de omgeving werd de personenauto op de N207 in de richting Gouda staande gehouden. De politie vond in de auto diverse goederen afkomstig uit de woning aan de Leeghwaterstraat. De drie inzittenden, twee mannen van 20 en 21 jaar uit Leidschendam en een 22-jarige man uit Den Haag, werden aangehouden.

Verkeershandhaving regio Hollands Midden snelheidstoezicht In de afgelopen week hield de politie snelheidscontroles op de Gemeneweg en de Hogeveenseweg (de N209 en de N455). Het aantal overtreders was laag: 3%. Bij snelheidscontroles op de Rijndijk hielden 9 van de 10 passerende automobilisten zich aan de snelheid. Vrijdag 8 juni werd een snelheidscontrole gehouden op de N206. 96% hield zich aan de maximumsnelheid; 150 automobilisten kregen een bekeuring omdat ze harder reden dan 80 km/u. alcoholcontroles Woensdagavond 6 juni werd op de Molenwerf in Leiden een alcoholcontrole gehouden. 337 personen kregen een blaastest aangeboden. 6 personen zijn aangehouden omdat ze te veel gedronken hadden. Eén personenauto minderde in eerste instantie vaart, maar reed vervolgens snel door. Meteen werd assistentie gevraagd en zette een motoragent de achtervolging in. Op een parkeerplaats bij het Tamboerpad werd de auto door de drie inzittenden achtergelaten. Eén van hen, een 26-jarige man uit Kroatië, kon even later worden aangehouden. De man is overgedragen aan de vreemdelingendienst van Politie Hollands Midden. De twee andere mannen zijn niet meer gezien. De auto waarmee zij reden is voor onderzoek in beslag genomen. Donderdag 7 juni werd in Noordwijk een alcoholcontrole gehouden. Tussen 16:00 en 22:30 uur werden bijna 700 bestuurders gecontroleerd. Niemand had teveel gedronken. Zondagavond 10 juni hield de politie alcoholcontroles op de Rijksstraatweg in Sassenheim en op de Herenweg en de Padoxlaan in Warmond. In Sassenheim werden 360 bestuurders gecontroleerd, maar er reed niemand onder invloed. In Warmond moesten 115 automobilisten blazen. Twee werden aangehouden en bekeurd voor het rijden onder invloed. verkeershandhaving in de komende week: maandag 11 juni t/m 17 juni
Op de doorgaande wegen door de regio houdt de politie regelmatig snelheidscontroles. Controles op het dragen van de veiligheidsgordel vinden maandag plaats in Voorschoten, Rijnsburg, Oegstgeest en Roelofarendsveen, dinsdag in Koudekerk, Hazerswoude-Dorp, Benthuizen, Voorhout, Sassenheim en Warmond, woensdag in Lekkerkerk, Ouderkerk, Schoonhoven, Noordwijk, De Zilk, Hillegom en Lisse, donderdag in Noordwijkerhout, Leiden en Leiderdorp. Op de Veurseweg in Voorschoten houdt de politie maandag 11 juni een alcoholcontrole. Vrijdagmiddag 15 juni wordt in Leiderdorp een alcoholcontrole gehouden. Een dag later, zaterdag 16 juni, worden s'avonds alcoholcontorles gehouden in Hillegom en Lisse.


Noot voor de redactie /