KNWV

DATUM: 11-6-2001

KNWV is tegen nieuwe liggeldheffing Rhederlaag.

Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) is tegen de nieuwe liggeldregeling, die de RecreatieGemeenschap Veluwe (RGV) half juni wil invoeren op de Rhederlaag, het waterrecreatiegebied langs de IJssel ter hoogte van Giesbeek. Volgens het KNWV is het kwalijk dat watersporters moeten betalen zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat.

De RGV heeft besloten dat met ingang van half juni watersporters moeten betalen als zij aanmeren langs de oever of vooranker gaan om te overnachten op de Rhederlaag. Het tarief loopt uiteen van fl 4,50 tot fl. 12,- per nacht, afhankelijk van de lengte van de boot. Een jaarkaart kost fl. 55,-. De RGV voert de heffing in, omdat zij kampen met een exploitatietekort en omdat zij van mening zijn dat recreanten moeten betalen voor het gebruik van voorzieningen.

Het KNWV heeft in een gesprek met de RGV aangegeven grote bezwaren te hebben. In de eerste plaats leren ervaringen elders in het land dat dergelijke regelingen vaak meer kosten dan dat ze opbrengen. Soms zijn ze hooguit kostendekkend. Het is in ieder geval geen efficiënte regeling om een exploitatietekort te dekken. Het KNWV heeft geen principieel bezwaar tegen een heffing op basis van het
profijtbeginsel. Immers, dat 'de gebruiker betaalt' is redelijk. 'Voor wat, hoort wat' en daarvan is in dit geval geen sprake. Wie met zijn boot een strandje opvaart of langs de oever afmeert, maakt hooguit gebruik van voorzieningen op de dagstranden. Die zijn echter primair bedoeld voor de dagrecreanten en die betalen daar niet voor. En wie voor anker ligt en overnacht, maakt helemaal geen gebruik van die voorzieningen. De nieuwe liggeldregeling is dus een ordinaire vorm van geldklopperij, waar de watersport niet beter van wordt!

Dergelijke liggeldregelingen worden steeds vaker door overheden, (gemeenten of recreatieschappen) ingevoerd. Steeds gaat het daarbij om openbaar vaarwater, waarvan het gebruik in principe vrij is. Het KNWV wil daarom de juridische haalbaarheid van dergelijke regelingen onderzoeken en desnoods via een proefproces de rechter om een
uitspraak vragen. Eerder won het KNWV de juridische procedure tegen 'het Veerse Meer-tientje', waardoor deze heffing is afgeschaft.

Laat meer artikelen zien over: KNWV Algemeen



Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner (yvonne.graffner@knwv.nl). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - info@knwv.nl