Politie Over Betuwe


Politiebericht Over-Betuwe

Maandag, 11 juni 2001

Vijfde nucleair transport van Dodewaard naar Vlissingen
Op dinsdag 12 juni 2001 vindt opnieuw een speciaal transport plaats van afgewerkte nucleaire splijtstofstaven van de GKN, de kernenergiecentrale in Dodewaard, naar de Kaloothaven in Vlissingen-Oost en vandaar naar Sellafield in Engeland. Dit is het vijfde in een reeks van 19 transporten, waarvoor het ministerie van VROM vergunning heeft verleend. Ook dit transport is met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen omgeven. De staven zitten in een speciale transportcontainer, die onder politiebegeleiding per vrachtauto over de snelweg naar Vlissingen wordt vervoerd.

De aangevraagde en in de vergunning opgenomen route loopt, net als bij de twee vorige transporten in december en januari, van de oprit A15 bij Andelst over de A15 naar Gorinchem; dan de A27 naar Hooipolder, vervolgens de A59 naar Zonzeel, de A16 naar Klaverpolder, de A17 naar De Stok, de A58 naar De Poel, dan via de N254 naar de Kaloothaven in Vlissingen-Oost. Het is een opvallende stoet want de truck met oplegger, waarop de transport-container staat, is omgeven door politievoertuigen. Dit is nodig om het bijzondere transport een ongehinderde doorgang te verschaffen. Indien nodig zal woensdag tijdens het transport verkeersinformatie worden verstrekt. Behalve bij het transport zelf zal er ook langs de route extra politietoezicht zijn. De tocht gaat door vijf politieregio's. Behalve de politieregio Gelderland-Midden, waar Dodewaard in ligt, zijn dat de regio's Gelderland-Zuid, Zuid-Holland-Zuid, Midden- en West-Brabant en Zeeland. Ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de havendienst Vlissingen, Rijkswaterstaat en de kustwacht leveren hun bijdrage aan het beveiligen van het transport.
De afgewerkte nucleaire splijtstofelementen zullen vanuit Vlissingen per schip naar Sellafield (Engeland) worden vervoerd waar ze worden opgewerkt. Na de opwerking, waarbij de hoog-radioactieve splijtingsproducten worden verglaasd, komt het materiaal weer terug naar Nederland voor definitieve opslag.