Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Vorige Pagina

KOEWACHT KIEST VOOR MIDDEN-ZEEUWS-VLAANDEREN

Afgelopen zaterdag 9 juni heeft de bevolking van Koewacht zich uitgesproken over de positie van deze kern bij gemeentelijke herindeling in de regio Zeeuwsch-Vlaanderen. De volksraadpleging is ordentelijk verlopen. De opkomst bedroeg 1.701 van de 2.080 kiesgerechtigden; dit is ruim 81 procent.

De vraag: "Als de gemeente Axel samengaat met één of meer andere gemeenten, dan heeft het mijn voorkeur dat Koewacht deel uitmaakt van de nieuwe te vormen gemeente in:

Midden-Zeeuwsch-Vlaanderen

Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen"
is door degenen die gestemd hebben als volgt beantwoord:
* 961 Stemmen (57 procent) voor aansluiting van Koewacht bij de nieuwe gemeente in Midden-Zeeuwsch-Vlaanderen;
* 733 stemmen (43 procent) voor toevoeging van Koewacht bij Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen;

Er waren 2 blanco stemmen en 5 ongeldige stemmen. Er zijn 373 stemmen bij volmacht uitgebracht, een relatief hoog aantal maar niet ongebruikelijk in Koewacht.

Provinciale Staten
Het gemeentebestuur van Axel heeft de uitslag onmiddellijk na de volksraadpleging doorgegeven aan het Provinciebestuur. Het voorstel van GS tot gemeentelijke herindeling in Zeeuwsch-Vlaanderen wordt volgende week maandag, 18 juni, behandeld in de commissie voor Algemene Zaken en vrijdag 29 juni in de Statenvergadering. Het gemeentebestuur van Axel rekent erop dat Provinciale Staten zullen besluiten dat de gemeente Axel integraal opgaat in de nieuwe gemeente in Midden-Zeeuwsch-Vlaanderen.