Offensief tegen overvallers

Gezamenlijke aanpak politie en bedrijfsleven

De Nederlandse politie stelt het bedrijfsleven analyses en cijfers ter beschikking van roofovervallen, gaat daders intensief volgen en actief investeren in de aanhouding van daders en dadergroepen. Het bedrijfsleven krijgt meer en betere preventieadviezen op basis van praktijkervaringen. Er komt ook een landelijk aanspreekpunt voor overvallen bij het Openbaar Ministerie en de slachtofferhulp wordt verbeterd. De maatregelen zijn te lezen in het Actieplan Overvalcriminaliteit, dat vandaag is aangeboden aan de voorzitter van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, mr. B. Korthals.

Aanleiding is het fors gestegen aantal overvallen in 2000 ten opzichte van 1999: een stijging van 16 procent tot 2794 overvallen. Het aantal overvallen op winkels is met 33 procent gestegen tot 925. Het eerste kwartaal van 2001 laat overigens een lichte daling van het aantal overvallen zien met 2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2000. Politie, Openbaar Ministerie (OM), het Bedrijvenplatform tegen Roofovervallen (BtR) en Slachtofferhulp Nederland willen met het actieplan het aantal roofovervallen in Nederland terugdringen en de gevolgen voor slachtoffers verkleinen. Een overval is een laf misdrijf met een doorgaans geringe buit en veelal grote psychische schade.

Het bedrijfsleven is en blijft verantwoordelijk voor de preventie in en rondom het bedrijf. De politie stelt de cijfers en de analyses van modus operandi ter beschikking aan het bedrijfsleven De organisaties die samenwerken in het BtR gaan, op basis van de registratie en analyse van de overvalcijfers en op basis van informatie over de effectiviteit van maatregelen en middelen, ondernemingen voorzien van gerichte preventie-adviezen. Verwacht wordt dat de lokale driehoek (korpsbeheerder, korpschef en de hoofdofficier van Justitie) de gecoördineerde aanpak van de overvalcriminaliteit de nodige prioriteit zal geven in het lokale veiligheidsbeleid

Bedrijfsleven en politie zijn er van overtuigd dat de pakkans van overvallers groter wordt door goede informatie-uitwisseling. De opsporing van daders van overvallen is een permanente activiteit van de politie en zal worden ondersteund door monitoring van daders in de vorm van een dadervolgsysteem. De politie zal, gelet op het grote aantal herhalingsovervallen, actief investeren in het aanhouden van daders en dadergroepen. Het bedrijfsleven kan daarbij ondersteuning bieden door goede signalementen van daders te verstrekken, zonodig ondersteund door de inzet van beveiligingscameras. Bij het Openbaar Ministerie wordt een landelijk aanspreekpunt overvalcriminaliteit gecreëerd. Politie en justitie nemen de verplichting op zich om het oplossingspercentage aanzienlijk te verhogen. Om dit te realiseren verwacht met name het bedrijfsleven van de politiek dat er gekozen wordt voor investeren in het wegwerken van het handhavingtekort bij politie en justitie. Potentiële daders dienen te beseffen dat de pakkans steeds groter wordt en dat zij, eenmaal gepakt, op een forse straf kunnen rekenen.

Het voorkomen van psychische schade bij slachtoffers is zeker zo belangrijk. Een op de vijf overvallen levert geen buit op. Dat wil echter niet zeggen dat er dan geen schade is. Steeds meer wordt aandacht geschonken aan de emoties van medewerkers en ondernemers. Vandaar dat in het actieplan voorzien is in een goede slachtofferhulp. Slachtofferhulp Nederland stelt hiertoe een specifiek plan op.

Het actieplan overvalcriminaliteit in Word format is via onderstaande link te downloaden:
Actieplan Overvalcriminaliteit

Den Haag, 11 juni 2001.