AutoRai

13-6-2001

Massale steun voor BOVAG-RAI protestactie tegen hoge brandstofaccijnzen

De BOVAG-RAI-actie Kok, kom op met dat kwartje! tegen de hoge brandstofaccijnzen krijgt massaal steun van de Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit de resultaten van een NIPO-enquete.

Meer dan negen op de tien Nederlanders (91%) staat vierkant achter de actie van BOVAG en RAI. Het onderzoek toont onomwonden aan dat Nederlanders hun buik vol hebben van de hoge accijnzen en de BTW die op motorbrandstoffen worden geheven. Op de vraag naar de noodzaak voor het kwartje van Kok antwoordt 89% van de respondenten negatief. De ondervraagden vinden de belastingdruk van ruim 60% op brandstof volstrekt onacceptabel.

BOVAG en RAI vinden het de hoogste tijd dat de belasting op benzine nu eindelijk eens wordt verlaagd met tenminste het Kwartje van Kok. Daarom is de afgelopen weken volop campagne gevoerd. Een gifgroen lintje, dat aan automobilisten bij tankstations werd uitgedeeld en binnen de kortste keren was uitverkocht, stond symbool voor de actie. Nu nog hangen bij honderden tankstations de gifgroene spandoeken met de campagneslogan.

Leden van de Tweede Kamer ontvingen in Den Haag uit handen van een BOVAG-RAI delegatie daarom eveneens gifgroene protestlintjes. Zij werden daarbij geholpen door een aantal ludieke steltlopers die het Binnenhof op stelten zetten en zogeheten Sky-guys (vijf meter hoge pijpen waar lucht in wordt geblazen), die de hoge benzineprijzen moeten voorstellen. De campagne werd met grote advertenties in de landelijke ochtendbladen kracht bijgezet.

De beurt is nu weer aan de politiek, die het initiatief moet nemen om de brandstofaccijns (en daarmee automatisch de extra BTW-opbrengst) te verlagen. Sinds de vorige actie van beide organisaties tegen de hoge autokosten in Nederland in september vorig jaar, is de motorrijtuigenbelasting met ruim 300 miljoen gulden omlaag gegaan. Dit is volgens BOVAG en RAI echter nog lang niet voldoende. Daarom is nu een brandbrief aan het kabinet gestuurd met het verzoek de brandstofaccijnzen te verlagen. Het Kwartje van Kok heeft de laatste tien jaar de staatskas al zon 15,5 miljard gulden extra opgeleverd. De overheid ontvangt dit jaar naar verwachting circa 29 miljard gulden uit het wegverkeer, waarvan slechts zon 10 miljard gulden ten goede komt aan de infrastructuur.