Gemeente 's-Hertogenbosch

Tijdelijke invulling voormalig schoolgebouw St. Josephstraat 18/20

ma 11 juni 2001

In 1997 heeft de gemeenteraad besloten tot aankoop van het voormalige schoolgebouw aan de St. Josephstraat 18 en 20. Destijds was de bestemming voor dit pand de huisvesting van culturele instellingen. Op 23 maart 2001 heeft de raad echter definitief besloten tot huisvesting van dit beoogde kunstencentrum in de voormalige Verkadefabriek aan de Kop van 't Zand. Inmiddels hebben zich enkele mogelijkheden aangediend voor tijdelijke huisvesting in de St. Josephstraat. Het betreft in beginsel een voorlopige invulling met Productiehuis Brabant, in afwachting van oplevering van het Verkadecomplex, en een tijdelijke bestemming voor circa 30 kunstenaarsateliers voor Stichting Nova Zembla en een tussentijdse oplossing voor benodigde kantoorruimte voor de Muzerije.

Productiehuis Brabant
Productiehuis Brabant is sinds 1997 met kantoor en speelvloer gevestigd in het voormalige Lijntheater in de Papenhulst. Het Productiehuis zal de gewenste definitieve huisvesting echter pas met de oplevering van de Verkadefabriek in 2004 krijgen. Aangezien de huidige locatie aan de Papenhulst in de ruimtelijke capaciteit tekort schiet, is een tussentijdse oplossing ter overbrugging van de komende drie jaar dringend gewenst. In de St. Josephstraat kan dit worden geboden met de voormalige gymzaal en enkele klaslokalen. Indien haalbaar wil het Productiehuis hier al tijdens het volgende Boulevardfestival voorstellingen programmeren.

Ateliers beeldend kunstenaars
Onderkend wordt dat er in s-Hertogenbosch een toenemende noodzaak bestaat om nieuwe ateliers voor beeldend kunstenaars te realiseren. Kantoren, leslokalen en de voormalige kantine van voorheen de IvoMavo kunnen voor de komende vijf jaar betrekkelijk eenvoudig tot atelierruimtes voor beeldend kunstenaars worden ingericht. Het gaat om een mogelijk totaal van circa 30 ateliers. Vooruitlopend op de nieuwe nota beeldende kunst waarin later dit jaar ook voorstellen over een te voeren atelierbeleid zullen worden gepresenteerd, betreft het hier in het bijzondere geval van de beeldend kunstenaars van Stichting Nova Zembla een mogelijkheid om de huisvestingsproblematiek door de voortgaande ontwikkeling van het Paleiskwartier op te lossen: zij moeten hun huidige werkplek aan de Lederstraat tegen het einde van dit jaar verlaten vanwege de verdergaande ontwikkelingen aldaar. Met de Stichting Nova Zembla wordt hierover momenteel nog overleg gevoerd. Op 28 juni wordt bovenstaande in de gemeenteraadsvergadering behandeld.

Bouwhal carnavalsoptocht aan Ertveldweg
Het college stelt de raad op 28 juni voor een bouwperceel aan de Ertveldweg in erfpacht te geven aan de Stichting Optochten Carnaval en de jaarlijkse lasten van de grond van 37.540,-( 17.034,91) te dragen. Dit onder voorwaarde dat de stichting de bouwhal zelf moet realiseren en enkel mag gebruiken voor de optocht.

Aanleiding
In november 1998 heeft de raad besloten 1.000.000,-- ( 453.780,22) beschikbaar te stellen om de realisering van een bouwhal voor de Oeteldonkse carnavalsoptocht mogelijk te maken. Totale kosten van dit project zijn uiteindelijk begroot op 2,2 miljoen gulden. Het resterend benodigd bedrag zou door de Bossche carnavalsorganisaties bijeengebracht moeten worden. Voor dit doel is de Stichting Optochten Karnaval (SOK) opgericht. Inmiddels is ongeveer 500.000,-( 226.890,11)ingezameld uit bijdragen van bedrijfsleven en particulieren.

De SOK heeft laten weten niet in staat te zijn meer middelen bijeen te brengen dan de 500.000,- ( 226.890,11) die verkregen zijn via publieksacties en dankzij het bedrijfsleven. De stichting heeft het gemeentebestuur verzocht de ontbrekende 700.000,-- ( 317.646,15) bij te dragen, zodat het benodigde bedrag van 2,2 miljoen gulden aanwezig is.