Gemeente 's-Hertogenbosch

Ontwerpprijsvraag 2001 staat garant voor architectonische uitdaging

ma 11 juni 2001

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

s-Hertogenbosch heeft besloten om in het kader van het architectuurbeleid een ontwerpprijsvraag uit te schrijven. Deze prijsvraag is bedoeld voor architecten en heeft betrekking op het ontwerpen van een gebouw in de wijk Het Zand, aan het Brugplein, op de hoek van de Havensingel en de Brugstraat. Het is de bedoeling dat het winnend ontwerp uiteindelijk wordt gerealiseerd.

Het uitschrijven van de prijsvraag gebeurt in samenwerking met het Bosch Architectuur Initiatief en de Bond van Nederlandse Architecten, Kring s-Hertogenbosch.

Opgave
De opgave is om een woon-werkgebouw te ontwerpen dat als boegbeeld van Het Zand gaat dienen. Op de begane grond is een zogeheten stedelijke plint voor een publieksfunctie voorzien en op de verdiepingen dient een aantal woon-werkunits te komen. De uitwerking dient te geschieden binnen de bepalingen van het ontwerpbestemmings-plan 'Het Zand'. De locatie bevindt zich binnen het beschermd stadsgezicht. Oorspronkelijk bevond zich op deze locatie de in de oorlog verdwenen scherpe hoek, waar de bouwblokken van de Brugstraat en de Havensingel samenkwamen.

Jury
Daarnaast geldt er voor deze locatie een bijzonder geluidsregime waardoor er speciale eisen aan het ontwerp worden gesteld. De inzendingen zullen beoordeeld worden door een deskundige jury, bestaande uit de heer H. van Heeswijk van architectenbureau van Heeswijk uit Amsterdam, de heer R. van Zuuk van architectenbureau van Zuuk uit Almere en de heer H. Kerdijk, architect in Eindhoven en voormalig lid van de welstandscommissie in 's-Hertogenbosch.

Wedstrijdprogramma
Deelname staat open voor alle architecten en ontwerpbureaus die staan ingeschreven in het architectenregister. In de eerste week van juli 2001 is een speciale brochure beschikbaar met het wedstrijdprogramma en de spelregels.

Deze kan worden afgehaald bij het informatiecentrum van de gemeente s-Hertogenbosch (Wolvenhoek 1) en is ook telefonisch op te vragen. Daarvoor kunnen belangstellenden contact opnemen met P. Willekens van de afdeling Strategische Beleidsontwikkeling, tel. (073)615 56 96.De inzendtermijn loopt tot half september 2001.