125 transporten naar Afrika voor milieu-overtredingen aangehouden (11-6-2001)

In de haven van Amsterdam zijn tijdens gerichte milieucontroles bij 574 voertuigen en containers in totaal 125 transporten met overwegend West Afrikaanse bestemming geblokkeerd. Voor tenminste 100 transporten staat nu al vast dat zij een proces verbaal krijgen. Alle transporten met overtredingen krijgen bovendien een bestuurlijke actie (dwangsom of bestuursdwang) waarmee het ongedaan maken van de overtreding wordt afgedwongen. De meest aangetroffen overtredingen zijn de illegale export van lekkende autowrakken, gebruikte auto-onderdelen, afval en cfk-houdende koelkasten. Tevens zijn 5 gestolen voertuigen onderschept, vier kostbare nieuwe personenauto's en een grote jeep.

Dat zijn de resultaten van de zogenaamde 'Afrika-actie' die op 6 en 7 juni bij verschillende Amsterdamse
stuwadoorsbedrijven plaatsvond. De bliksemactie werd uitgevoerd door samenwerkende controleteams van de Inspectie Milieuhygiëne (IMH) van het ministerie van VROM, de Douane, de Waterpolitie (van het
Korps Landelijke Politie Diensten) en het Openbaar Ministerie te Amsterdam, met ondersteuning van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Milieucontroles

De actie maakt deel uit van de door de IMH gecoördineerde landelijke transport controles (TC2001) die gedurende de hele maand juni door het gehele land plaatsvinden. De 'Afrika-actie' werd gepland nadat bij de vorige landelijke transportcontrole bleek dat veel illegale transporten met dichtgelaste oude vrachtwagens en busjes en containers met Afrikaanse bestemming (vooral Nigeria en Ghana) vanuit Amsterdam werden verscheept.De IMH houdt er rekening mee dat transporten vanwege de handhavingactie uitwijken naar andere zeehavens. In het kader van de bilaterale samenwerking van de milieuhandhaving waren daarom een vertegenwoordiger van de Belgische overheid bij de actie aanwezig, terwijl in Antwerpen vergelijkbare milieu-controles worden uitgevoerd. (bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=4655)