Gemeente 's-Hertogenbosch


Integraal Waterbeheer 1e fase afgerond

do 07 juni 2001

De Vliert viert feest

Zaterdag 9 juni sluit de gemeente het project Integraal Waterbeheer in het 1e deel van de wijk de Vliert af. Dat gebeurt in een feestelijke bijeenkomst met de bewoners op het speelterrein aan de Frederik Hendriklaan. Daar zal wethouder Van Katwijk de wijk officieel aanwijzen als 'Regenwaterinfiltratiegebied' en weer overdragen aan de bewoners. De feestelijke bijeenkomst begint om 10.00 uur.

In 1999 is de gemeente s-Hertogenbosch gestart om in de Vliert Integraal Waterbeheer toe te passen. Dat houdt in dat regenwater niet meer rechtstreeks naar de riolering wordt afgevoerd. In plaats daarvan wordt het rechtstreeks geïnfiltreerd in de bodem en opgevangen in regentonnen voor huishoudelijk gebruik (planten water geven, tuin sproeien, ramen lappen). De vervanging van het verouderde rioolstelsel in de Vliert bood een prima gelegenheid om de afkoppeling van het regenwater aan te pakken. De wijk werd daartoe in 4 kwadranten verdeeld. Het eerste kwadrant waar het watersysteem nu compleet is omgebouwd tot een milieuvriendelijk systeem ligt tussen de Ophoviuslaan, Aartshertogenlaan, Mgr. Diepenstraat en Grobbendonklaan.

De omschakeling van traditioneel naar Integraal Waterbeheer kon niet gerealiseerd worden zonder de medewerking van de bewoners. Hen wordt immers gevraagd de regenpijp door te zagen en voortaan anders om te gaan met hun woonomgeving. Bovendien hadden ze tijdelijk het nodige ongemak van alle grondwerkzaamheden. In het project De Vliert is ook bewust gekozen om regelmatig de kinderen in de wijk te betrekken bij het project en hen bewust te maken van het belang van een zorgvuldig gebruik van water. Daarom is de oplevering van het 1e kwadrant vooral een feest voor de bewoners en hun kinderen.

Om 10.00 uur geeft wethouder Van Katwijk het startsein voor de feestelijkheden. Hij gaat het eerste bord
'Regenwaterinfiltratiegebied' onthullen. Daarna zijn er spetterende activiteiten als een waterestafette, een spelletjescircuit met water, stoepteken- schmink en sportwedstrijden. De activiteiten worden georganiseerd door de bewoners en de Stichting Divers. Ook bewoners en kinderen uit het overige deel van de Vliert zijn welkom bij de festiviteiten.