Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 11 juni 2001.

Regering moet Kyoto-doelstellingen onverkort realiseren



De regering moet snel het Kyotoprotocol ratificeren en de noodzakelijke maatregelen uitvoeren om onze verbintenissen te realiseren. Als voorzitter van de EU is het belangrijk dat ons land inzake klimaatbeleid een voorbeeldrol speelt en onze broeikasgasuitstoot met minstens 7.5% reduceert.

Voor 1 juli moet België beschikken over een geloofwaardig Klimaatplan waarin concreet wordt uitgewerkt hoe federaal en gewestelijk de 7.5%-doelstelling wordt gehaald. De Groenen dringen ook aan op duidelijke CO2-reductiedoelstellingen voor de energie-intensieve sectoren, de staal en vooral de chemie. Beloften inzake meer energie-efficiëntie volstaan niet.

De Groenen distantiëren zich in grote mate van de retoriek van de Amerikaanse president Bush, die vanuit een rechts-liberale visie het jarenlang zorgvuldig onderhandelde Kyotoprotocol onderuit haalt. Agalev wil dat premier Verhofstadt aan de Amerikaanse president duidelijk zegt dat België en de EU de Kyoto-verplichting aanhouden en niet tot toegevingen bereid zijn. De Kyoto-gesprekken in Bonn moeten de draad terug opnemen van de COP6-Conferentie in Den Haag. Binnen de daar gestelde krijtlijnen moet nu wel een akkoord bereikt worden, met de VS als het kan, zonder de VS als het moet.

Net zoals de Maastrichtnorm jarenlang de prioriteiten van de regering door alle beleidsdomeinen heen bepaalde, moet in de komende tien jaar onze Kyotodoelstelling het richtsnoer vormen van onze beleidsdoelstellingen.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger
Johan Malcorps, Gecoöpteerd senator
Jos Geysels, Politiek secretaris


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/