Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Defensiehulp bij brand en vervuiling

11-06-2001

Eenheden van Defensie zijn dit weekeinde in actie gekomen om steun te verlenen in Alkmaar en op de Waddeneilanden. Bij een grote oliebrand in Alkmaar schoot de Koninklijke Marine te hulp met een brandweerwagen van het Marinevliegkamp De Kooy. Daarnaast zette de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie het Rijksvaartuig RV40 in om een hoeveelheid geloosde paraffine op de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat op te helpen ruimen.

De brandweerwagen van de marine kon in Alkmaar nuttig werk verrichten door in korte tijd een grote hoeveelheid blusschuim op de vuurhaard te spuiten. Dit is een goede methode om vloeistofbranden onder controle te krijgen. Na inzet van de wagen uit De Kooy was de reguliere brandweer de brand binnen korte tijd meester.

Het Rijksvaartuig RV40 bracht zaterdag personeel en materieel van de Eemshaven naar de beide eilandjes. De geruimde paraffine is vervolgens naar de Eemshaven overgebracht en overgedragen aan personeel van Rijkswaterstaat. Het Rijksvaartuig RV40 wordt normaal gebruikt voor het brengen van materiaal van Harlingen naar het oefenterrein Vliehors op Vlieland.