GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 11 juni 2001 14:35

Verlaging winstbelasting de wereld op zijn kop

(11 juni 2001)

GroenLinks heeft met verontrusting kennis genomen van de aanbevelingen van de Studiegroep de Rooy. 'Ongerichte lastenverlichting voor het bedrijfsleven' vindt Kees Vendrik.

De Studiegroep de Rooy beveelt aan om de winstbelasting over de gehele linie met 5%-punt te verlagen. Het internationale vestigingsklimaat zou hiertoe noodzaken. GroenLinks staat een andere aanpak van de internationale belastingconcurrentie voor. Sinds jaar en dag pleiten wij voor een Europese minimumnorm voor belasting op kapitaalinkomen. Alleen zo kan duurzaam uitholling van de belastinggrond-slag voor de VpB worden voorkomen. Een verdere verschuiving van de belastingdruk van kapitaal naar arbeid ­ de Europese trend ­ dient met een Europese richtlijn te worden aangepakt.

De effecten van een tariefsdaling zijn omstreden. Eerdere studie van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgewezen dat een lagere winst-belasting nauwelijks positief effect heeft op het innovatievermogen van de Nederlandse economie.

De financiering van dit douceurtje voor het bedrijfsleven van 5 miljard deugt niet. Het is de wereld op zijn kop. De afschaffing van de afdrachtkorting leidt tot sterke bevoordeling van het grote bedrijfsleven ten koste van het MKB. Het gaat ook ten koste van werknemers die (alleen) via spak-regelingen een plek op de arbeidsmarkt vinden. Onrechtvaardig is ook dat de verhoging van de regulerende energiebelasting vooral op de schouders van de kleinverbruikers drukt terwijl de echte grootverbruikers opnieuw worden vrijgesteld.

Per saldo kost de voorgestelde operatie tussen de 1,5 en 3,7 miljard gulden. GroenLinks geeft de hoogste prioriteit aan een duurzame financiering van de publieke sector in combinatie met daling van de staatsschuld. In deze visie is geen plaats voor ongerichte lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Wel is er behoefte aan meer verantwoording en meer openheid over de mate waarin met name grote bedrijven belasting afdragen aan de fiscus. GroenLinks is voorstander van het openbaar maken van de zogenaamde 'ruling', het resultaat van onderhandelingen tussen een bedrijf en de belastingdienst over de af te dragen winstbelasting.

Kees Vendrik