Gemeente Breda

11-06-2001

Bijeenkomst over ontwikkelingsplan Breda Noordoost

Op 11 juni vindt in Breda noordoost een bijeenkomst plaats voor alle betrokken bewoners en organisaties uit Noordoost rond het ontwerp van het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost. De bijeenkomst maakt deel uit van de consultatie rond de conceptnota. Het doel van het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost is onder andere te komen tot een toekomstvisie voor 10 tot 15 jaar. Daarnaast wordt ook gewerkt aan het verbeteren van de wijk op korte termijn door de start van veel activiteiten en projecten. Het Ontwikkelingsplan werkt de toekomstige woonthemas van de vijf buurten verder uit. De discussie tijdens de bijeenkomsten is gericht op de volgende onderdelen uit het plan: het Wijkcentrum rond Winkelcentrum Hoge Vucht, de Doornboslaan, Woonpark Noord, Geeren Zuid en Liniekwartier/Spoorzone.

Het ontwerp-Ontwikkelingsplan Breda Noordoost is tot stand gekomen na intensief overleg met bewoners, partners uit het project Samenwerken aan leefbaarheid en andere externen zoals A. Reijndorp, stedenbouwkundige, en de Architecten Werkgroep Tilburg. In het plan staan de toekomstige woonthemas of woonmilieus voor de buurten van Noordoost verder uitgewerkt voor elk van de vijf buurten Wisselaar, Biesdonk, Geeren Noord en Zuid en Doornbos/Linie. Het gaat om een meer uitgewerkte benadering van woonpark, tuinwijk, stadswijk en buitenwijk (suburb) of combinaties van deze themas. Uitgangspunt hierbij is dat de bestaande sterke punten van de buurten zo goed mogelijk gebruikt moeten worden en daarnaast dat er meer verschillende en aantrekkelijke woonomgevingen ontstaan.

Verder onderscheidt het plan twee uitvoeringsgebieden en vijf studiegebieden. Voor twee delen van Noordoost, Linie en Biesdonk kan worden gestart met het uitwerken van de uitvoering. Hier is het duidelijk wat de betrokken partners, de woningbouwcorporaties en de gemeente, moeten doen.
Binnen de vijf studiegebieden ligt een wat meer ingewikkelde opgave en hiervoor zijn afzonderlijke studies nodig. Het gaat hierbij om verder tekenen en rekenen. De volgende gebieden vragen meer studie:
-het Wijkcentrum (Winkelcentrum Hoge Vucht en omgeving) waarbij het ook gaat om mogelijkheden voor cultuur, educatie, zorg en welzijn
-de Doornboslaan die meer een parkachtige laan moet worden
-Woonpark Noord, met aandacht voor de mogelijkheden van met de omgeving (Lage Vuchtpolder, de Stadsdonken en De Waterakkers) en een zo goed mogelijke integratie van Noord en de omgeving
-Geeren Zuid, woonpark voor de flatgebouwen en de omgeving ervan en meer verschillende woonmilieus ontwikkelen

-Liniekwartier/Spoorzone, meer verstedelijking van deze buurt en in verband met de ontwikkeling van Spoorzone.

Tijdens de bijeenkomst op 11 juni van 19.30 tot 22.00 uur gaan bewoners, die eerder bij de Toekomstvisie Breda Noordoost waren betrokken, de discussie over de deelonderwerpen voeren. Deze bijeenkomst maakt deel uit van de consultatie op het Ontwikkelingsplan. Daarnaast is op dinsdag 12 juni van 16.00 tot 20.00 uur een inloopbijeenkomst bij het meldpunt Noordoost, in Winkelcentrum Hoge Vucht (Moerwijk 51). Iedereen die vragen of een reactie heeft, is hier welkom.

De resultaten van de bijeenkomsten worden verwerkt in een Commentaarnota. De stuurgroep van het project Samenwerken aan leefbaarheid betrekt deze bij het vervolgproces tot het definitieve Ontwikkelingsplan. Ook de besturen van de woningcorporaties en de gemeente maken deel uit van de besluitvorming rond het Ontwikkelingsplan. Na de zomervakantie volgt meer informatie over de stappen die dit jaar en komende jaren worden gezet.

Breda, 8 juni 2001