Gemeente Breda

11-06-2001

Nieuwe toekomstvisie landgoederenzone Haagse Beemden

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Toekomstvisie Landgoederenzone Haagse Beemden opgesteld voor het onbebouwde gebied in het hart van de Haagse Beemden. Het is nog een concept dat als basis moet dienen voor een uitgebreide consultatieronde. Hoofddoel is om het gebied goede toekomstmogelijkheden te geven zonder dat het ten koste gaat van het landschappelijke karakter.

Toekomstvisie
De toekomstvisie geeft de gewenste ontwikkeling van de landgoederenzone aan voor de komende twintig jaar. De hierin voorgestelde inrichting- en beheermaatregelen zijn gebaseerd op de wens het landelijk beeld van de landgoederenzone te behouden en extensief agrarisch beheer toe te passen. Ook wil de gemeente Breda meer mogelijkheden bieden voor recreatief medegebruik, de landschappelijke en ecologische kwaliteit versterken, vandalisme tegengaan en een actieve rol van de huidige agrariërs bevorderen bij beheer en gebruik van de landgoederenzone.

Als er niets gebeurt, zijn de toekomstmogelijkheden van de agrariërs niet zo rooskleurig. De landgoederenzone ligt ten opzichte van overige agrarische gebieden nogal geïsoleerd. Een gezonde bedrijfsvoering wordt daardoor steeds moeilijker terwijl gerechtvaardigde milieueisen strenger worden en vandalisme uit omliggende buurten toeneemt. Om het karakter van het gebied zo goed mogelijk te behouden en er ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan is het voorstel om in het zuidelijk deel van het gebied zoveel mogelijk grond aan te kopen. Daarnaast wil het college de mogelijkheid onderzoeken de huidige bestemming van het zuidelijke deel, namelijk landbouw, te veranderen in natuur. Met de agrariërs die hun bedrijf voort willen zetten, wil de gemeente meer langdurige pachtovereenkomsten afsluiten. Deze kunnen ruimte bieden om landschappelijke en ecologische doelen te verwezenlijken en ook kunnen agrariërs hiermee gemakkelijker subsidies krijgen voor milieuvriendelijker beheermaatregelen. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. De betrokken bedrijven zijn gegarandeerd van hun voortbestaan en gaan voor de Bredase gemeenschap tegen een redelijke vergoeding het landschap onderhouden en daarmee natuurontwikkeling mogelijk maken.

Zorgboerderij
Daarnaast is er de stichting BART die in onderhandeling is met de gemeente over de vestiging van een zorgboerderij in het zuidelijk deel van de landgoederenzone. De stichting wil in overleg met Woningbouwvereniging Singelveste, kinderboerderij De Sik en de omliggende agrariërs komen tot een woon- en werkvoorziening voor gehandicapten. Een van hun activiteiten is het mogelijk mede beheren van het landschap.
In het najaar start een consultatietraject over het concept Toekomstvisie Landgoederenzone Haagse Beemden.

Breda, 11 juni 2001