Politie Amsterdam-Amstelland

Drugsorganisatie opgerold
11-6-2001. De Centrale Recherche heeft een organisatie opgerold die zich bezighield met de import en distributie van uit Turkije afkomstige harddrugs. In opdracht van de officier van justitie van het parket Amsterdam vonden de afgelopen maanden 19 arrestaties plaats en is de hand gelegd op 362 kilo heroïne. Veertien van de verdachten zitten inmiddels in voorarrest. De laatste vijf, waaronder de 43-jarige uit Rijswijk afkomstige hoofdverdachte, worden morgen voorgeleid. De verdachten zijn tussen de 30 en 58 jaar oud. Betrokkenen worden verdacht van overtreding van de Opiumwet.

De Centrale Recherche startte medio februari een onderzoek naar aanleiding van vermoedens van drugsimporten vanuit Turkije. Hierbij kregen de rechercheurs successievelijk steeds beter zicht op de groep die daarbij betrokken was. Het ging om Turken of mensen van Turkse origine. Vanaf april vonden arrestaties plaats van verdachten die te distribueren drugs in bezit hadden. Het ging om partijen die in grootte varieerden van enkele tot enkele tientallen kilos. Hierbij werden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam 14 verdachten aangehouden en in totaal 110 kilo heroïne in beslag genomen.

Afgelopen vrijdag kwam een groot transport naar Nederland. De drugs, 252 kilo heroïne, werd aangevoerd door een uit het Turkse Samsun afkomstige 18 meter lange trekker met oplegger. De verdovende middelen waren tussen een partij van 11 ton noten verborgen. De vrachtwagen, werd onder het wakend oog van rechercheurs op afstand, voor een deel overgeladen in twee personenautos. Deze autos werden gevolgd en in Rotterdam door arrestatieteams aan de kant gezet. De 43-jarige hoofdverdachte is ook aangehouden door een arrestatieteam. Dat gebeurde toen hij in Rotterdam een taxirit maakte. Vrijdag zijn in totaal vijf aanhoudingen verricht. Onder deze verdachten bevindt zich, naast de hoofdverdachte, ook de vrachtwagenchauffeur.



Schietpartij Egeldonk
11-6-2001. Gisteravond laat is een gewonde gevallen bij een schietincident dat zich afspeelde in een woning aan Egeldonk. Het slachtoffer is een 18-jarige inwoner van Leersum. Hij is in een ziekenhuis opgenomen en verkeert buiten levensgevaar.

De politie rukte uit naar Egeldonk nadat bewoners meldden schoten te hebben gehoord. Bij aankomst waren in de bewuste flat nog drie personen, waaronder het slachtoffer, aanwezig. De gewonde werd per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht en opgenomen. Volgens betrokkenen ontstonden in de woning problemen met drie andere mannen. De zaak escaleerde van een vechtpartij tot een schietincident waarbij meerdere schoten zijn gelost. De daders maakten zich uit de voeten. Minsten één van hen zou zelf ook gewond zijn geraakt. Naar de achtergrond van het incident tast de politie nog in het duister.



Opschudding door olifant
11-6-2001. De politie heeft zaterdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een Duitse dompteur die met een Afrikaanse olifant een bruidspaar door de binnenstad vervoerde. De dompteur betaalde een door de officier van justitie vastgestelde boete van 1.500 gulden en mocht daarna weer naar Duitsland.

De optocht trok op de Prinsengracht/Brouwersgracht de aandacht van de surveillerende agenten. Ze constateerden dat de begeleider moeite had het dier onder controle te houden. De agenten bleven uit veiligheidsoverwegingen bij het transport en stelden ook een onderzoek in naar de gang van zaken. Hierbij kwam naar voren dat de olifant was gehuurd van een circus in Duitsland. De dompteur kon een aantal benodigde documenten niet tonen. Zo ontbrak een gezondheidsverklaring en een vaccinatieboekje van de olifant. Een gemeentelijke vergunning om met het beest over de openbare weg te mogen gaan was niet aangevraagd. Tot slot was de Afrikaanse kolos vervoerd met en vrachtwagen die qua gewicht niet in de binnenstad mocht komen. Aanvankelijk weigerde de 41-jarige Duitse dompteur de door justitie vastgestelde boete te voldoen en leek het erop dat de olifant zou moeten achterblijven. Toen hij besloot wel te betalen, kon hij het dier meenemen.


Politieman gewond
11-6-2001. Zaterdagavond arresteerde de politie vier van de vijf mannen die in het bezit waren van een vuurwapen en vijf kilo verdovende middelen. De vijfde verdachte wist te ontkomen. Een 31-jarige politie-inspecteur van het wijkteam Ganzenhoef die de achtervolging inzette, raakte daarbij gewond. Hij liep een hersenschudding en een gebroken vinger op. De politieman kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. De politie nam een vuurwapen en vijf kilo verdovende middelen in beslag. De vier verdachten zijn ingesloten aan een politiebureau.


Gordelcontrole Aalsmeer
11-6-2001. Op de Oostereinderweg in Aalsmeer zette de politie zondagmiddag enige tientallen automobilisten aan de kant om te controleren op het gebruik van autogordels. De agenten maakten 12 keer proces-verbaal op. Betrokkenen krijgen een boete van 90 gulden. Een van de bestuurders stond in het Opsporingsregister. Hij betaalde de daarmee verband houdende boete en werd heengezonden. Kassadief slaat toe
11-6-2001. Een nog onbekende man heeft zondagmiddag bij een videotheek op het Bijlmerplein de kassa gestolen. Hij hing al een tijdje rond in de zaak en kwam plotseling achter de toonbank. HIj gaf beide personeelsleden een duw, greep de kassa en rende de zaak uit. Waar de dief naartoe spurtte is niet duidelijk. Niemand raakte gewond. Klik hier om naar het digitale cellenhuis te gaan.