Gemeente Hoorn

Nieuws

ASIELZOEKERS NAAR HOORN
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft vorig jaar Hoorn verzocht mee te werken aan de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC). B en W zijn van mening dat Hoorn die medewerking moet verlenen. De opvang van asielzoekers is een maatschappelijke zorg van ons allemaal. B en W staan op het standpunt dat asielzoekers die hier tot de procedure zijn toegelaten recht hebben op sobere, doch humane opvang. Hoorn moet een bijdrage leveren door het beschikbaar stellen van grond waarop een AZC kan worden gevestigd. Na uitgebreid overleg en onderzoek zijn daarvoor de volgende uitgangspunten vastgesteld: h Er komt een AZC in Hoorn voor 400 personen, een aantal dat past bij de grootte van Hoorn
h Het AZC wordt bij voorkeur gevestigd in woningen. Het valt daardoor niet op en is een onderdeel van de omgeving.
h Deze woningen worden gebouwd in Bangert-Oosterpolder. h Het AZC zal 5 jaar in gebruik zijn. Na afloop van die periode zal het AZC worden gesloten en de woningen zullen dan in gebruik worden genomen als normale woningen. Dit betekent dat de vestiging van een AZC niet ten koste gaat van het normale woningaanbod.

INFORMATIE
Om omwonenden en andere belangstellenden zo goed mogelijk te informeren wordt op dinsdag 19 juni een informatieavond georganiseerd in sporthal Zwaag, Munnickenwoud 1. Deze avond start om 20.00 uur. Er zijn leden van B en W en vertegenwoordigers van het COA aanwezig om vragen te beantwoorden.
Vervolgens gaan B en W in overleg met het COA om plannen verder uit te werken en te bekijken of ze financieel haalbaar zijn. Zodra dat duidelijk is, komt er een bestuursovereenkomst (die de gemeenteraad moet goedkeuren) en een ruimtelijke ordeningsprocedure. Al met al zal het anderhalf tot twee jaar duren voordat het AZC zijn deuren opent.



terug