CDA

Joop Wijn: digitale kluis met persoonsgegevens megalomaan project

Tweede Kamerlid Joop Wijn zette grote vraagtekens bij de door de commissie Snellen voorgestelde modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie.

Kernpunt in het voorstel van de commissie vormt een 'digitale kluis' met daarin ongeveer 200 persoonsgegevens van elke burger. Deze kluis moet via internet beschikbaar zijn. Zo zou de toegankelijkheid van de persoonsgegevens voor de burgers zelf en voor derden (kunnen) worden verbeterd en zouden burgers meer zeggenschap over hun persoonsgegevens (kunnen) krijgen.

Volgens Joop Wijn heeft het voorstel "megalomane trekken". "Ik heb nogal huiverig voor centraal geleide automatiseringsprojecten. Die gaan veel te lang duren. Modernisering van de GBA is bovendien een risicovolle investering. De kosten zijn enorm hoog, en die zou je eerst moeten afzetten tegen andere investeringen, zoals ICT in het onderwijs en breedbandtechnologie."

Zorgen over waarborging privacy burgers
Joop Wijn maakt zich ook zorgen over de waarborging van de privacy van en voor de burgers: "Je zult een afweging moeten maken tussen het gemeenschappelijk belang en dat van het individu. Ik heb het gevoel dat doel en middel hier niet meer in verhouding tot elkaar staan en dit voorstel zal leiden tot erosie van de privacy."

Hoewel de burger in beginsel de regie krijgt over het verstrekken van zijn persoonsgegevens aan private partijen, verwacht de Registratiekamer dat: "hoe meer de digitale kluis zal worden geĂŻnstitutionaliseerd, des te grote zal de maatschappelijke druk op de burger worden om de opgeslagen gegevens beschikbaar te stellen."
En hoewel de commissie Snelle een combinatie van technologische middelen voorstelt om de kluis 'waterdicht' te maken, blijft een digitale kluis met persoonsgegevens een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Lees voor meer informatie het artikel over de digitale kluis op de site van Netkwesties een e-zine over vrijheid, rechten en regels op het Internet.