PER SALDO

Per Saldo viert doorbraak van het PGB

Persbericht
Voor de redactie gezondheidszorg

Utrecht, 7 juni 2001

Symposium op 11 juni
Per Saldo viert doorbraak van het PGB

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaat op de helling. Patiënten en cliënten krijgen veel meer te vertellen over de besteding van het geld dat beschikbaar is voor zorg, hulp en voorzieningen. Vraagsturing is het nieuwe motto. Het persoonsgebonden budget (PGB) wordt een van de belangrijkste instrumenten om die vraagsturing van de grond te krijgen. Met een PGB kunnen mensen immers zelf bepalen wie ze inhuren om hen te helpen. De afgelopen jaren heeft het PGB zijn succes bewezen. Inmiddels maken meer dan 24.000 mensen er gebruik van. Staatssecretaris Vliegtenthart van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat ze nog deze maand met voorstellen komt om het PGB op korte termijn aanzienlijk uit te breiden en flink te vereenvoudigen. Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een PGB, organiseert maandag 11 juni in Utrecht een symposium om deze doorbraak te vieren en te discussieren over de gevolgen.

Op het symposium wordt bovendien het boek Glans! gepresenteerd. Glans! is een uitgave van Per Saldo, om te vieren dat het persoonsgebonden budget vijf jaar bestaat. In het boek wordt niet alleen geschiedenis geschreven, maar ook lijnen uitgezet naar de toekomst. Het persoonsgebonden budget kan binnen een paar jaar uitgroeien tot een wettelijk recht op een participatiebudget voor iedereen die hulp of voorzieningen nodig heeft om zelfstandig en als gelijke deel te nemen in de samenleving. Glans! geeft bovendien in kleurige fotoreportages en persoonlijke interviews een beeld hoe mensen het persoonsgebonden budget op dit moment gebruiken om de regie over hun leven in eigen hand te nemen.

'De mogelijkheden krijgen om zelf vorm te geven aan je eigen leven, daar gaat het om bij het persoonsgebonden budget. Met een PGB ben je weer zelf aan zet in je leven, krijgt je leven weer glans, ben je weer een burger die gehoord en gezien wordt. We zijn trots dat we hebben mogen bijdragen aan die glans in het leven van zoveel mensen, nu en in de toekomst,' aldus directeur Aline Saers van Per Saldo in het voorwoord.

De opkomst van het persoonsgebonden budget betekent niet alleen een grote omslag voor de zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid. Ook de gebruikers van de zorg en hun belangenverenigingen zullen zich er grondig op moeten voorbereiden. Als tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen er voor kiezen om zelf hun zorg, hulp, hulpmiddelen en voorzieningen te organiseren, zullen ze van hun belangenverenigingen de nodige hulp verwachten. Er zal een enorme vraag ontstaan naar informatie, advies en ondersteuning. Per Saldo vindt dat mensen met een handicaps, chronische ziekten of psychische problemen recht hebben op die hulp en dienstverlening, georganiseerd door hun eigen belangenverenigingen.

Noot voor de redactie (