Petroplus International N.V.

PERSBERICHT

Rotterdam, 11 juni 2001

Petroplus en Reliant tekenen principe-overeenkomst op het gebied van efficiënt energieverbruik

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), een van Europa's toonaangevende onafhankelijke midstream oliemaatschappijen en Reliant Energy Europe ("Reliant"), een vooraanstaande, asset backed trading- en groothandelsorganisatie van energieservices, hebben vandaag bekendgemaakt een overeenkomst te hebben gesloten voor onderzoek naar en implementatie van mogelijkheden tot kostenbesparingen in het energiebeheer van Petroplus. In de overeenkomst is vastgelegd dat Reliant onderzoek zal gaan uitvoeren in vier Europese vestigingen van Petroplus; twee in Groot-Brittannië, één in Zwitserland en één in de Benelux.

Petroplus is actief in de zeer concurrerende midstream oliesector. De strategie van Petroplus is gericht op een optimaal inspelen op de veranderingen in de Europese midstream-markten en het leveren van sterke financiële prestaties in de totale midstream-cyclus. Het doel is om activa over te nemen op het gebied van raffinage, opslag en marketing, en de kostenstructuur van deze bedrijfsmiddelen te optimaliseren om tot optimale resultaten en marges te komen.

"Hoewel we de marges op onze raffinage-activiteiten hebben kunnen vergroten, blijven we voortdurend op zoek naar strategische partners die samen met ons kunnen werken aan de verdere verbetering van onze kostenbasis," zegt Marcel van Poecke, Managing Director van Petroplus. "Ik ben ervan overtuigd dat Reliant in staat zal zijn haar expertise op het gebied van risicomanagement, de handel in energie en de levering van technische services zodanig zal weten te combineren, dat zij een positieve bijdrage kan leveren aan een sterke financiële performance van Petroplus in de komende jaren. Bovendien zal Petroplus zich middels deze samenwerking meer kunnen concentreren op de middelen die nodig zijn voor onze raffinage- en opslagactiviteiten, daarbij gebruik makend van de expertise van Reliant om voor onze vestigingen energieprogramma's van wereldklasse te ontwikkelen."

Reliant bevindt zich in een unieke positie om een positieve bijdrage te leveren aan de concurrentiekracht van Petroplus. "Als asset backed handelsbedrijf beschikken wij over de kennis en ervaring om Petroplus te helpen om het beheer van haar energiebehoeften aan te passen aan de huidige marktomstandigheden en de doelstellingen van de organisatie," aldus Ito van Lanschot, President van Reliant Energy Europe. "Door de liberalisering van de markt moeten grote, energie-intensieve bedrijven als Petroplus complexere beslissingen gaan nemen op het gebied van energie. Reliant Energy Solutions kan het bedrijf in deze complexe materie ondersteunen middels een geïntegreerde benadering van technologie, inkoop en risicomanagement waardoor een klant veel geld kan besparen. Ons solutions-team richt zich met name op het realiseren van besparingen en het tot stand brengen van lange-termijn relaties. We verheugen ons er op Petroplus te mogen ondersteunen bij haar inspanningen om tot een zo efficiënt mogelijke inkoop en verbruik van haar energie te komen," voegt Van Lanschot er nog aan toe.