KPN NV

Datum: 11-06-2001
Nummer: 038p
Verkoop eircom afgerond

Een consortium van investeringsmaatschappijen onder de naam Valentia ( bestaande uit Goldman Sachs, George Soros Equity Fund en Providence) heeft overeenstemming bereikt met het Ierse telecombedrijf eircom over een bod op 100% van de aandelen. KPN, in bezit van 21 procent van de eircom-aandelen, heeft aangegeven dit bod te zullen accepteren. De bieding bevat drie opties:

- ¤ 1,27 per aandeel geheel in contanten
- ¤ 1,25 per aandeel in contanten plus een eenjarige warrant gewaardeerd op ¤ 0,04
- ¤ 1,25 per aandeel plus een driejarige warrant gewaardeerd op ¤ 0,07.
Voor KPN betekent dat een opbrengst van ¤588 miljoen (alles in contanten) tot ¤ 605 miljoen (inclusief warrants). De planning is dat deze overeenkomst zijn beslag in het vierde kwartaal van 2001 zal krijgen. Al eerder is de mobiele dochter eircell verkocht aan Vodafone. KPN ontving daarvoor 220 miljoen aandelen Vodafone, die momenteel een waarde vertegenwoordigen van plus minus ¤ 637 miljoen.

Al in november vorig jaar kondigde KPN aan zijn belangen in Ierland van de hand te willen doen als onderdeel van het programma om niet-kernactiviteiten af te stoten. Het belang in eircom past niet langer in de internationale strategische doelstellingen. Deze verkoop is een belangrijke stap in de realisatie van dit programma.

KPN en Telia bezitten indirect onder de naam Comsource een belang in eircom van respectievelijk 21% en 14%. Als Comsource heeft het consortium KPN/Telia sinds 1996 bijgedragen aan de herstructurering van het vroegere Telecom Eireann tot een kwalitatief hoogwaardige en klantgerichte Europese onderneming.


Noot voor de redactie (