Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: BSE-geval in Olst

nr. 59 11 juni 2001

BSE-GEVAL IN OLST

Vandaag is bij een vijfjarige koe Cato 11 op een bedrijf in Olst (Ov.) Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het zeventiende geval in Nederland sinds 1997 en het negende geval in 2001.
De koe, geboren op 13 december 1995, vertoonde klinische verschijnselen van BSE. Het bedrijf is op 31 mei verdacht verklaard en klinisch geïnspecteerd. Bij geen van de andere dieren zijn klinische verschijnselen aangetroffen. Op 1 juni is het rund gedood op het bedrijf en voor onderzoek gebracht naar ID-Lelystad. De daarop genomen snelle BSE- test bleek op 1 juni positief. Vandaag werd ook deze uitslag door nader onderzoek bevestigd.
De in totaal 117 runderen die nog op het bedrijf aanwezig zijn, worden afgevoerd. De hersenen worden door ID-Lelystad onderzocht op BSE en de kadavers worden verbrand. De runderen die op het bedrijf geboren zijn in het jaar voor de geboorte van Cato 11 en in het jaar daarna, zullen ook voor onderzoek worden afgevoerd, evenals nog levende nakomelingen van het dier.
Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer van de eerste levensmaanden van de zieke koe. Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het zestiende geval van 2 mei 2001 (Laag Keppel).
Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd.

11 jun 01 19:30