Persbericht 11 juni 2001

Waterpakt wil ook in Nederland aanscherping beleid Doorbraak in Europese regels giftige stoffen

Utrecht, 11 juni 2001De Europese Raad van Ministers gaat het beleid voor gevaarlijke stoffen sterk aanscherpen. De milieukoepel Waterpakt is verheugd over deze beslissing van vrijdag, waarvan de details pas vanochtend bekend werden. Belangrijkste consequentie is dat bedrijven verplicht worden om voor giftige stoffen de veiligheid voor mens en milieu aan te tonen. Deze verantwoordelijkheid lag tot nu toe geheel bij de overheid. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe Nederlandse gevaarlijke stoffen beleid. Gelet op de Europese ontwikkelingen roept Waterpakt het parlement op de huidige voorstellen van Minister Pronk aan te scherpen.

Waterpakt en andere milieuorganisaties hebben de afgelopen maanden bij de milieuministers gelobbied voor strengere regels dan dat de Europese Commissie oorspronkelijk voorstelde. Met de beslissing van de Raad ligt er nu een instructie aan de Commissie om het beleid aan te scherpen.

Goedkeuring nodig voor stoffen
De Raad van Milieuministers sprak afgelopen vrijdag over het Europese Witboek Chemicaliën, dat was voorgesteld door de Europese Commissie. Kernpunt was de zogenoemde "autorisatie-categorie". Stoffen die in deze categorie vallen, moeten expliciet goedkeuring krijgen. In het voorstel van de Commissie stonden daarin alleen kankerverwekkende en mutagene (CMR-) stoffen en stoffen waarvan de schadelijkheid al vaststond, de zogenoemde POPs.

Aan deze categorie hebben de milieuministers nu stoffen toegevoegd die giftig zijn, zich ophopen in menselijk weefsel of moeilijk uit het milieu te verwijderen zijn. Ook stoffen die de hormoonhuishouding verstoren vallen nu onder deze categorie. Irene Bloemink, die namens de vier Waterpakt organisaties heeft gelobbied is opgetogen: 'Als deze strengere regels in wetgeving worden omgezet is een omwenteling in het beleid voor giftige stoffen een feit'.

Tweede Kamer
Het Nederlandse gevaarlijke stoffenbeleid, woensdag aan de orde in de Tweede Kamer, stelt echter een aantal belangrijke beslissingen uit naar de uitvoeringsfase. Volgens Waterpakt ontbreken adequate regels over hormoonverstorende stoffen in het voorgestelde Nederlandse beleid. Ook neemt Nederland geen maatregelen tegen stoffen die zich ophopen in menselijk weefsel en moeilijk uit het milieu te verwijderen zijn. Zo heeft Zweden al wel een verbod op deze stoffen in haar nieuwe beleid opgenomen.

Gezien de Europese ontwikkelingen roept Waterpakt de Tweede Kamer op de Minister te vragen de nieuwe Europese ontwikkelingen te volgen en: 1) strenge maatregelen tegen hormoonverstorende stoffen (zoals broomhoudende brandvertragers in computers en TVs, en musk-xylenen in deodorant en bodylotion), 2) net als Zweden stoffen persistente en bioaccumulerende stoffen te verbieden, 3) een duidelijk controle-systeem op te zetten dat de gegevens van het bedrijfsleven controleert en de kosten hiervan door middel van een heffing door de industrie te laten betalen.


-------- einde bericht --------