Gemeente Tilburg

11-06-2001

Stand van zaken Pater van den Elzenplein

Gisteravond, rond 22.30 uur, braken na afloop van een braderie/buurtfeest op het Pater van den Elzenplein in Tilburg enkele vechtpartijen uit. Directe aanleiding van de vechtpartijen zijn de gedragingen van een 33-jarige Tilburger die zijn zoon in bescherming nam. Deze zoon had ruzie met een leeftijdsgenootje (geschatte leeftijd 14 jaar). Omdat de man met een mes en deegroller op het braderie-terrein rondliep, werd hij door organisatoren tot de orde geroepen en overgedragen aan de politie. Deze hield de man aan. Omstanders uitten richting de politie hun ongenoegen over deze aanhouding en bovendien ontstonden er op het plein enkele kleine vechtpartijen. Tijdens deze situatie moest de politie assistentie inroepen van meerdere politie-eenheden waardoor uiteindelijk ongeveer twintig politiemensen bij de ongeregeldheden aanwezig waren. Een beperkt deel van de aanwezige 150 personen richtte zich vervolgens tegen de aanwezige politiemensen. De politie heeft zich, nadat de rust enigszins was teruggekeerd, teruggetrokken omdat zij uit ervaring weet dat haar aanwezigheid averechts op deze relatieve rust kan werken. Daarom besloot de politie op afstand de zaak in de gaten te houden en uit voorzorg een sectie ME (25 personen) naar Tilburg te halen. De sectie ME hoefde niet ingezet te worden omdat verdere vechtpartijen en ongeregeldheden uitbleven.

In de loop van de avond meldden zich drie gewonden bij de politie. Eén persoon met een niet levensbedreigende steekwond, één persoon met een hoofdwond en één persoon met een scheurtje in zijn oor. Het ging hier in alle gevallen om lichte verwondingen. De laatste deed aangifte van mishandeling. Alle gewonden konden na behandeling in het ziekenhuis huiswaarts keren.

De braderie/buurtfeest werd georganiseerd door de winkeliersvereniging en de plaatselijke voetbalclub. Verbroedering en opbouw van de wijk zijn de doelstellingen van dit jaarlijkse evenement. De braderie verliep naar verwachting, het weer werkte mee en de sfeer was goed. Het samenleven in de wijk maakt onderdeel uit van het zogenoemde wijkplan (waar het project 'Goede Buren' onderdeel van uitmaakt), een gemeentelijk plan waarbij aandacht is voor knelpunten die bewoners in de wijk ervaren. Het gaat hier om de vraagstukken zoals ouderen/jongeren-relaties (bijvoorbeeld scooterjeugdproblematiek), allochtonen/autochtonen-relaties (bijvoorbeeld cultuurbegrip), en het onderlinge samenleven van alle buurtbewoners.

Tijdens een gesprek tussen politie, gemeente en openbaar ministerie zijn de feiten op een rijtje gezet en concludeerden de betrokken partijen dat de vechtpartij op het Pater van den Elzenplein een losstaand incident betreft. Redenen voor deze conclusie zijn o.a. dat;


· er naast de drie slachtoffers geen verdere mishandelingen gemeld zijn;

· er op en rond het plein geen vernielingen zijn aangericht;
· na het vertrek van de politie de rust direct is teruggekeerd;
· de in beslag genomen wapens bleven beperkt tot drie messen en een deegroller en werden slechts door twee personen bij zich gedragen.

Als nasleep op het incident zal de politie wel onderzoek doen naar de rol van de aangehouden 33-jarige Tilburger. Ook wordt onderzoek verricht op basis van de wapenwet naar een vrouw die twee messen onder haar jas meedroeg. Ten slotte wordt aandacht besteed aan de aangifte van mishandeling.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Politie, Justitie en gemeente Tilburg,