Milieu Centraal


Milieu Centraal start campagne over energiebewust gebruik van zuinige apparaten

Utrecht, 11 juni 2001 -- Milieu Centraal start 11 juni een campagne over hoe consumenten bij aankoop en gebruik van elektrische apparaten kunnen letten op het stroomgebruik. De Unie van elektrotechnische ondernemers (Uneto) werkt mee aan de campagne door het verspreiden van informatiemateriaal onder de ruim 1.000 aangesloten wit- en bruingoedwinkels. De campagne 'Elektrische apparaten' wil consumenten duidelijk maken dat zuinige apparaten ook op een energiebewuste manier gebruikt moeten worden om tot een besparing op de energierekening te kunnen komen.

Steeds meer consumenten kopen zuinige elektrische apparaten. Toch neemt het stroomgebruik van huishoudens toe, jaarlijks met 2 tot 3%. Dat staat in schril contrast met de energiebesparingsdoelstellingen van de overheid in het kader van de klimaatverandering. De groei van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik komt doordat consumenten steeds meer apparaten kopen. Denk aan de opmars van huishoudelijk hulpen als wasdroger en afwasmachine. Bovendien gaan consumenten apparaten steeds vaker en langer gebruiken. Bijvoorbeeld kleren gaan veel sneller de was in dan vroeger, waardoor de wasmachine dagelijks draait. Consumenten laten ook veel apparaten, zoals televisie, video, audioapparatuur en kruimeldief, stand-by staan. Ongeveer 10% van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik is hier aan te wijten.

Verspreiding informatie

Om consumenten te helpen bij het verminderen van hun elektriciteitsverbruik, heeft Milieu Centraal in samenwerking met het NIBUD een boekje gemaakt: 'Elektrische apparaten, milieu en budget'. Het boekje beschrijft voor een aantal huishoudelijke apparaten hoe consumenten deze apparaten energiebewust kunnen gebruiken. In een gratis folder staan de belangrijkste tips op een rij. Met radiocommercials in de week van 11 tot 17 juni op Radio 2 en Radio 10 FM en een aantal lokale radiozenders brengt Milieu Centraal het boekje en de folder onder de aandacht. Vanaf 11 juni is de folder in veel wit- en bruingoedwinkels te vinden. Tevens zullen huis-aan-huisbladen aandacht besteden aan het boekje en de folder, mede aan de hand van een artikel over het elektriciteitsverbruik van een computer.

De brochure telt 36 pagina's en is voor ¤ 3.40 (excl. verzendkosten) te bestellen bij Milieu Centraal (tel. 0900 - 1719, ¤ 0.15 pm).

Einde persbericht