CBS

Date: Tue, 12 Jun 2001 08:38:57 +0200
Sender: dick@nieuwsbank.nl
Message-Id:

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-124
11 juni 2001
9.30 uur MKZ-crisis remt industriële productie

De industriële productie ligt in april van dit jaar 0,2 procent hoger dan in april 2000. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het groeicijfer blijft duidelijk achter bij de groei die in het eerste kwartaal van dit jaar is waargenomen. Dit is volgens het CBS voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een productiedaling in de voedings- en genotmiddelenindustrie als gevolg van de MKZ-crisis. In het eerste kwartaal nam de productie nog met 1,8 procent toe.

Sterk uiteenlopende ontwikkelingen De ontwikkeling van de productie verschilt sterk van branche tot branche. In enkele bedrijfstakken is de productie gedaald. Zo daalde in de voedings- en genotmiddelenindustrie de productie met 4 procent. Deze daling wordt met name veroorzaakt door de MKZ-crisis, waardoor vooral de productie van de slachterijen fors is gedaald. Exclusief de voedings- en genotmiddelenindustrie komt de groei van de industriële productie in april uit op 1 procent. In de metaalindustrie en in de aardolie-, chemie- en rubberindustrie neemt de productie in april 2001 met ruim 3 procent toe in vergelijking met april vorig jaar.

Productie in april lager dan in maart Voor de beoordeling van de ontwikkelingen op de korte termijn worden de productiecijfers gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. Als rekening wordt gehouden met deze seizoeninvloeden daalt de industriële productie in april van dit jaar met 1 procent ten opzichte van de maand maart. CBS-Persdienst Desondanks ligt in april de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde productie nog boven het gemiddelde productieniveau dat in de eerste drie maanden Postbus 4000 van dit jaar is gemeten. Het CBS tekent hierbij evenwel aan dat de 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 productie in het eerste kwartaal is gedrukt door de incidenteel lage fax (070) 337 59 71 productiecijfers in de maand januari. De lage productie in januari houdt E-mail: waarschijnlijk verband met de BTW-verhoging per januari 2001. persdienst@cbs.nl

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-124 pagina 1 van 4




Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de `toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak.
De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen. Doordat er minder waarnemingen voor de papier- en grafische industrie beschikbaar waren dan gebruikelijk, wordt de ontwikkeling over deze branche deze maand nog niet afzonderlijk gepubliceerd. Het cijfer is wel meegeteld in het cijfer over de totale industrie.