Socialistische Partij

Leg invloed farmaceutische industrie aan banden!

11-06-2001 De farmaceutische industrie heeft een veel te dikke vinger in de pap van het medisch wetenschappelijk onderzoek. Zij bepaalt niet alleen wat onderzocht wordt, maar stuurt ook de uitkomst van geneesmiddelenonderzoek. Dat staat in het rapport Ongemakkelijke minnaars. Wetenschappelijk onderzoek en de farmaceutische industrie. Pleidooi voor scheidingvan tafel en bed dat SP-Kamerlid Agnes Kant vandaag presenteerde in Nieuwspoort. Bij die gelegenheid werd het rapport aangeboden aan José Hansen, inspecteur voor de farmacie en medische technologie.
In het rapport schetsen de schrijvers, epidemiologen dr. Ineke Palm en dr. Agnes Kant en filosoof dr. Ronald van Raak, de innige relatie tussen de medische wetenschap en de industrie en geven zij aan hoe de onafhankelijkheid van medische wetenschappelijk onderzoek, en daarmee de belangen en soms zelfs de veiligheid van patiënten bedreigt. Gastcolumnist, arts en schrijver Ivan Wolffers vertelde hoe uitgekookt farmaceuten weten in te grijpen wanneer de uitkomst van onderzoek een andere kant de kant op dreigt te gaan dan zij willen: 'Blijkt de derde-generatiepil een verhoogd risico op tromboze op te leveren bijjonge vrouwen, dan gooi je eenvoudigweg de jonge vrouwen uit je onderzoeksgroep.'
Kant, Palm en Van Raak pleiten onder meer voor meer financiële middelen vanuit de overheid zodat universiteiten zich niet meer gedwongen zien contractonderzoek te doen in opdracht van farmaceuten, maar hun eigen agenda van door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek kunnen vaststellen. Er zou een Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek moeten komen, gefinancierd door de industrie, maar met een onafhankelijk orgaan oordeelt of een door de industrie gewenst onderzoek in het belang is van de gezondheidszorg of slechts ten dienste staat van de winstcijfers van het bedrijf.

Zie ook: Het rapport "Ongemakkelijke minnaars", online te lezen (PDF, 140 Kb) en te bestellen.