Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Staatssecretaris Van Hoof bezoekt VS

08-06-2001

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PM025

Staatssecretaris van Defensie, Henk van Hoof, brengt van maandag 11 juni tot zaterdag 16 juni een werkbezoek aan de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Tijdens dit bezoek zal de staatssecretaris op het Pentagon een ontmoeting hebben met zijn Amerikaanse ambtgenoot, deputy secretary of defense Paul Wolfowitz.

Naast actuele politieke onderwerpen zullen beide bewindslieden ook spreken over de Nederlandse oriëntatie op de opvolging van het F-16 jachtvliegtuig. Hiertoe zal Van Hoof eveneens een bezoek brengen aan het zogeheten JSF Project Office en aan Boeing en Lockheed Martin, waar hij de prototypes van beide fabrikanten zal bezichtigen. In het kader van de brede oriëntatie op de opvolging F-16 bracht Van Hoof eerder bezoeken aan Boeing (fabrikant van de JSF en de F/A-18 E/F), Dassault (de Rafale), EADS (de Eurofighter), Lockheed Martin (de F-16 en de JSF) en Saab (de Gripen).

Het programma van staatssecretaris Van Hoof bevat verder bezoeken aan Nederlandse (luchtmacht-)opleidingseenheden in de Verenigde Staten voor het F-16 jachtvliegtuig en de Apache helikopter (Sheppard Airforce Base in Wichita Falls en Fort Hood nabij Killeen, Texas). In totaal zijn hier zo´n honderdvijftig personeelsleden van de Koninklijke luchtmacht werkzaam en/of in opleiding. Tot slot brengt Van Hoof een bezoek aan Cold Lake Fighter Base in Alberta, Canada, waar de internationale vliegoefening Maple Flag wordt gehouden. Naast Nederland nemen eenheden uit Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Nieuw Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden deel aan deze oefening. Ons land is vertegenwoordigd met F-16´s van 311 squadron uit Volkel.