Ingezonden persbericht

Persbericht 11 juni 2001

De Hindoe-gemeenschap in Nederland heeft zeer geschokt gereageerd op de berichten omtrent de mensonterende behandeling van de Hindoes in Afghanistan. De Hindoes woonden in Afghanistan nog voordat er Moslims bestonden. Eeuwen van moslimoverheersing en onderdrukking hebben de Hindoes in eigen land gemarginaliseerd tot een kleine minderheid. Deze minderheid ondergaat momenteel een van de meest vernederende onderdrukking door de machthebbers van het land. De Taliban hebben bij decreet de Hindoes verplicht om zich duidelijk in het openbaar de identificeren door het verplicht dragen van uitsluitend geelkleurige kleding. Terecht wordt een vergelijking getrokken met de jodenster ten tijde van het Nazi-regime in Duitsland. Hindoes mogen verder door deze regelgeving niet in het openbaar spreken in eigen taal en geen overheidsfuncties bekleden. Ook zijn er restricties opgeworpen voor tempelbezoek en herstelwerkzaamheden aan tempels. Door deze beperkingen moeten Hindoes feitelijk in belangrijke mate afstand doen van hun cultuur en godsdienst.

Hindoes in Afghanistan worden op een mensonwaardige wijze vernederd en in sociaal-maatschappelijk opzicht gemarginaliseerd. Duizenden Hindoes zijn uit het land gevlucht met achterlating van al hun bezittingen. Eeuwen van aanhoudende marginalisatie en onderdrukking hebben gedwongen bekering tot de Islam en immigratie van de Hindoe-gemeenschap tot gevolg gehad. Met de huidige wetgeving krijgt de onderdrukking van Hindoes door de staat een officiele status. De Hindoe-gemeenschap die er nog leeft in Afghanistan moet door deze wetgeving duidelijk weggezuiverd worden. Deze reinste vorm van etnische zuivering mag niet getolereerd worden door de wereldgemeenschap.

Met het meedogenloos vernietigen van de vermaarde Boeddha beelden hadden deze studenten van de Islam -de officiële betekenis van Taliban - eerder al getoond absolute disrespect te hebben voor religies anders dan de Islam. De handelwijze van het Taliban Regime schendt niet alleen enkele meest elementaire rechten van gemeenschappen, maar het lijdt ook tot etnische zuivering.

De Hindoe Raad Nederland, de overkoepelende organisatie van de 200.000 Hindoes in Nederland, tekent protest aan tegen deze onmenselijkheden en schendingen van de rechten van Hindoes door het Taliban regime in Afghanistan. De Hindoe Raad Nederland roept de Nederlandse overheid, Multilaterale organisaties, Mensenrechten organisaties, religieuze organisaties en (invloedrijke) individuen en leiders op om alle geoorloofde middelen aan te wenden die kunnen leiden tot verbod c.q. stopzetting van de mensonterende behandeling van de Hindoes in Afghanistan. Hindoe Raad Nederland, 11 juni 2001 Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact maken met:

Mr.drs.T. Bissessur (voorzitter HRN) tel: 079 3521516 of

Drs. Radj Bhondoe (Algemeen Secretaris HRN) tel: 0628641359 e-mail Radj.Bhondoe@cordaid.nl

Hindoe Raad Nederland
Grotewaard 1
2716 XP Zoetermeer