for ; Wed, 6 Jun 2001 13:09:44 -0400 Message-Id: X-Sender: frans.pressin@mail.nieuwsbank.nl X-Mailer: QUALCOMM Windows Eudora Version 5.1 Date: Wed, 06 Jun 2001 13:06:17 +0200 To: dienst@nieuwsbank.nl From: tumult@ision.nl (TUMULT) (by way of Redactie Nieuwsbank ) Subject: TUMULTdebat Shockeren?Geen kunst Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

PERSBERICHT WEEK 24:

SHOCKEREN? GEEN KUNST Grenzen aan seks en geweld in de kunst

Een kunstwerk moet je op de een of andere manier raken, alleen dan is het kunst, wordt wel gezegd. Maar het begint erop te lijken dat we steeds moeilijker geraakt kunnen worden, alom zien we dat 'kunst' meer geweld en meer seks bevat. Het kan kennelijk niet extreem genoeg zijn. Wie heeft er zoveel lef om zich hardop af te vragen: is dat nog wel kunst?, is dat niet regelrechte porno?! TUMULT organiseert, voorafgaand aan de film Lies van Jang Sun Woo, een debat over grenzen aan seks en geweld in de kunst op 12 juni in Filmtheater 't Hoogt.

In alle kunstuitingen zie je een toename van seks en geweld optreden: in boeken wordt heel wat afgevreeÎn, op het toneel wordt openlijk gemasturbeerd, in de beeldende kunst worden live dieren geslacht, op het filmdoek wisselen verkrachtigen en verminkingen elkaar vrolijk af (zie de filmserie in 't Hoogt), op foto's kunnen we gezellige plasseks aanschouwen. We lijken zo afgestompt te zijn dat alleen extreme beelden van openlijke seks en gewelddadigheid ons nog kunnen raken. Waar ligt de grens? Er heerst een sfeer van: 'kijk eens wat we allemaal durven' en 'dat is pas waardevolle kunst'. Wee degene die zich durft af te vragen: heeft dit wel iets met kunst te maken? Hij wordt meteen als conservatieve reactionair verketterd. 'Wat prachtig toch zijn de nieuwe kleren van de keizer!', roepen allen, terwijl zij allemaal zien dat hij in zijn nakie loopt. Angst voor 'incorrectheid' in de kunstsector dus?

Over deze diepgaande problematiek debatteren onder leiding van Ger Ceelen, theatermaakster: Wim Bekkers, directeur Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM, de 'keuringscommissie' van de bioscoopbranche), Dana Linssen, filmrecensente NRC Handelsblad, en Pieter Pekelharing, docent Wijsbegeerte, Universiteit van Amsterdam.

Het debat gaat vooraf aan de film Lies van Jang Sun Woo. Het is de laatste in een reeks van recente controversiële films: 6 juni Shabondama elegy van Ian Kerkhof, met o.a. Thom Hoffman (inleiding: Dana Linssen), 8 juni Sombre van Philippe Grandrieux, 10 juni Baise-moi van Virginie Despentes en Coralie Trinh Thi.

Lokatie: Filmtheater 't Hoogt, Hoogt 4, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Filmvoorstellingen niet gratis. Informatie en reservering: 030 2328388 (ma/vr 14 - 17 u.) of en aan kassa. Mede mogelijk gemaakt door Filmtheater 't Hoogt