Provincie Drenthe

GS besluitenlijst d.d. 12 juni 2001

Assen, 12 juni 2001
Persberichtnummer 01-051



Drentse Fietskalender
GS stellen 16.250 gulden (¤ 7.370) beschikbaar voor de ontwikkeling van een Drentse fietskalender. De kalender moet een overzicht bieden van alle fietsevenementen die in Drenthe plaatsvinden. Nog dit seizoen zal het eerste exemplaar verschijnen.

Het project komt voort uit het initiatief van gedeputeerde Dijks om samen met het bedrijfsleven een nieuwe impuls te geven aan de toeristische sector. Fietsen vormt nog steeds een belangrijk speerpunt in het Drentse provinciaal beleid. Het toeristisch bedrijfsleven deelt dat standpunt, zo bleek tijdens verschillende bijeenkomsten met de sector.
De kalender kost in totaal 32.500 gulden (¤ 14.750). Het NNBT voert het project uit en draagt samen met het bedrijfsleven de andere helft van de kosten.
(Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Andrea van den Boogaart van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365267)

Goedkeuring bestemmingsplan Landgoed Sol
GS hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Landgoed Sol van de gemeente Westerveld. De gemeente kan nu verder met de realisatie van een landgoed aan de Schipslootweg ten zuiden van de kern Wapserveen. De locatie ligt naast het natuurgebied Westerzand op agrarische grond. Het landgoed is in totaal 12,5 ha. groot, waarvan 5,75 ha. zal worden gebruikt voor de aanplant van nieuw bos en de ontwikkeling van natuur. 1,5 ha. is beschikbaar voor de inrichting van tuin en erf. De resterende open ruimte en bos is 5,25 ha. Het landhuis krijgt een inhoud tussen 1250 en 2500 m3. Zo'n 90% van de grond rond het landhuis zal openbaar toegankelijk zijn. Het bestemmingsplan past binnen het Provinciaal omgevingsplan. Het landgoed Sol vormt een buffer tussen agrarisch en natuurgebied Westerzand en versterkt de waarden van dit natuurgebied. Het landgoed sluit bovendien goed aan bij het bebouwingspatroon van verspreide bebouwing tussen de dorpen Wapserveen en Havelte.
(Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Paula Kleine van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365253)

Bedrijven en overheden pakken samen vervuiling in Hoogeveen aan Zes bedrijven gelegen aan of nabij de Fabrieksweg in Hoogeveen hebben besloten gezamenlijk de bodemvervuiling in dat gebied aan te pakken. Ze hebben daartoe met de provincie en de gemeente Hoogeveen een convenant opgesteld. De provincie is bevoegd gezag in het kader van de wet bodemscherming en heeft in navolging van de andere partijen nu ook een handtekening onder het convenant gezet. Het doel van het convenant is om met betrokken partijen tot een overeenkomst te komen waarin voorwaarden en financiële condities eenduidig zijn vastgelegd. Uiteindelijk moet dit leiden tot een verantwoorde sanering van het vervuilde gebied. De bodemverontreinigingen hebben zich zodanig verspreid en onderling vermengd dat het praktisch niet goed mogelijk is apart te saneren zonder dat de verontreinigingen op het terrein van buurbedrijven wordt beïnvloed.
De zes bedrijven die betrokken zijn bij het convenant zijn: Berendsen Textiel B.V., de voormalige v.o.f. Autoschade en reparatiebedrijf Kruit, Impress B.V., de voormalige D.G.O. Express, Ruma Holding B.V., Sunoco Holland B.V.
Volgens de huidige stand van zaken zullen de totale kosten van bodemsanering enige miljoenen guldens bedragen. De provincie heeft de bereidheid tot cofinanciering verbonden aan de bereidheid tot een clusterbenadering. De gemeente Hoogeveen heeft omwonenden per brief inmiddels op de hoogte gesteld van het project en heeft aangekondigd in het najaar een informatieavond hierover te beleggen.
(Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sietze Jan Boer van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365263)

Geld voor bos
GS hebben besloten vier ingediende subsidieaanvragen in het kader van de Stimuleringsregeling Bos te honoreren. De vier projecten zijn samen goed voor een provinciale bijdrage van 23.750 gulden (10.777 euro). In Norg-West trekken GS op aanvraag van de Vereniging van Drentse Boermarken 10.000 uit voor de planvorming met betrekking tot het wegwerken van achterstallig beheer van de bossen. De overige drie aanvragen gaan om de ontwikkeling van landgoederen op het Steenbergerveld, in Ruinen en nabij Beilen. Geld is hier nodig voor de aanplant van bos en het versterken van bestaand bos. Jaarlijks kunnen in het voor- en najaar aanvragen worden ingediend in het kader van de Stimuleringsregeling Bos. (Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sietze Jan Boer van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365263)

Vergunning voor BFI in Zuidwolde
Het bedrijf BFI in Zuidwolde heeft een vergunning op grond van de Wet Milieubeheer gekregen voor het beperkt stallen van reinigingswagens en containers met huisvuil op het terrein. Eerder had de Raad van State al een voorlopige voorziening getroffen voor het stallen van de wagens, nadat een omwonende beroep had aangetekend vanwege geuroverlast.
In de inrichting van BFI op het bedrijventerrein aan de Nijverheidsweg in Zuidwolde worden reinigingswagens en containers gestald, materieel onderhouden en gewassen, kolkenslibzuigers ontwaterd en is een dieselolietank in gebruik. Rond de feestdagen is het gebruikelijk om huisvuil op zaterdagen op te halen. De verwerkingsinrichting van Milieu Essent in Wijster, waar het afval naar wordt afgevoerd, is op zaterdagmiddagen gesloten. BFI is dan genoodzaakt om de auto's met containers op het terrein te stallen. GS sluiten aan bij de uitspraak van de Raad van State en geven in de vergunning toestemming dat vijfmaal per jaar maximaal vijftien containers gedurende het weekend op het terrein mogen staan. Tegen de aanvraag zijn bedenkingen geuit door twee omwonenden, wederom vanwege geuroverlast. GS vinden deze deels gegrond en hebben voor dat deel bepaald dat BFI jaarlijks aan het begin van het kalenderjaar aan omwonenden en bevoegd gezag aangeeft gedurende welke vijf weekeinden de vijftien containers op het terrein worden gestald. Los daarvan is voorts in de vergunning aangegeven dat op warmere dagen antireukmiddelen worden toegepast om de geuroverlast te beperken.
(Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sietze Jan Boer van de Stafgroep Communicatie, telefoonnummer 0592-365263)



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl