Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

12 juni 2001

Gehandicapten- en chronisch ziekenbeleid van minister Borst mag zich niet alleen tot zorg beperken

Minister Borst geeft in haar nota 'Met Zorg Kiezen' blijk van een beperkte visie op het leven van mensen met een handicap of een chronische ziekte. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad roept de Tweede Kamer op van de minister en de regering te eisen dat zij met een 'levensbrede visie' komen die alle beleidsterreinen beslaat. De maatschappelijke participatie van chronisch zieken en gehandicapten beperkt zich niet alleen tot zorg, maar strekt zich uit over alle terreinen van het leven. De minister heeft er bij de totstandkoming van 'Met Zorg Kiezen' voor gekozen niet met organisaties van gehandicapten en chronisch zieken te overleggen.

Het is een karikatuur het leven van mensen met een handicap of chronische ziekte louter in termen van zorg te beschrijven.
De CG-Raad, de koepelorganisatie van chronisch zieken en lichamelijk gehandicapten, begeeft zich dan ook op veel meer maatschappelijke terreinen, zoals arbeid en onderwijs. De minister gaat ervan uit dat andere ministeries voldoende rekening houden met de wensen en behoeften van gehandicapten en chronisch zieken. Zij zou beter moeten weten.

Samenwerking

Minister Borst wil dat op het terrein van zorg en verzekeringen meer samengewerkt wordt tussen consumenten- en patiëntenorganisaties, onder meer op regionaal niveau. Zij gaat er gemakshalve aan voorbij dat zij eerst de bestaande regionale gehandicapten- en chronisch ziekenorganisaties zal moeten faciliteren, want die behoren op veel meer terreinen dan alleen zorg een sterke positie te krijgen.

Vraagsturing

Een positief voornemen van 'Met Zorg Kiezen' is de versterking van cliëntenraden in instellingen. Over de nota als geheel is de CG-Raad echter somber gestemd. Als de minister 'vraagsturing' werkelijk zo belangrijk vindt, had zij van tevoren met organisaties van gehandicapten en chronisch zieken overlegd, en niet achteraf zoals nu gebeurt.

De nota "Met Zorg Kiezen" kunt u downloaden via de site van het Ministerie van VWS