CDA

Van Velzen: Europese norm voor straling van mobiele telefoons nodig

CDA-Europarlementariër Wim van Velzen heeft in schriftelijke spoedvragen de Europese Commissie opgeroepen snel een Europese norm voor straling van mobiele telefoons vast te stellen. De explosieve groei van het versturen en ontvangen van sms-berichten, in het bijzonder door jongeren, kan namelijk een nieuw gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Zweeds onderzoek toont bovendien een mogelijk verband aan tussen hersentumoren en gebruik van mobiele telefoons. Een nieuwe stralingsarme mobiele telefoon moet volgens Van Velzen dienen als uitgangspunt voor een Europese norm voor de straling van mobiele telefoons.

In 1999 stelde Van Velzen ook al vragen over de effecten op de volksgezondheid door plaatsing van GSM-zendmasten. Ook in zijn recente "actieplan herstel vertrouwen in UMTS" (maart 2001) heeft Van Velzen gepleit voor het creëeren van een Europese gezondheidsnorm voor alle technologieën die gebruik maken van radiogolven, zoals mobiele telefonie, radar en radio.

Volgens Roel Pieper, in een column in het Financieele Dagblad van 6 juni 2001, heeft het Noorse bedrijf Magcom een mobiele telefoon ontwikkeld waarin magnesium verwerkt is. Het stralingsniveau van deze telefoon is 200 keer zo laag als een gangbaar GSM-toestel. Van Velzen: "Een gangbare mobiele telefoon heeft een stralingsniveau van rond de 1 W/Kg, terwijl dit nieuwe toestel maximaal 0,005 W/Kg heeft. Dat is een zeer sterke verbetering."

In het Zesde Europese Kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, dat op dit moment door Europees Parlement en Raad van Ministers wordt voorbereid, moet volgens Wim van Velzen ook aandacht komen voor de gezondheidsrisico´s van mobiele telefonie.
Van Velzen: "In de vaststelling van het Zesde Kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling zal ik tevens concrete voorstellen doen voor onderzoek naar de effecten van straling van mobiele telefoons op de volksgezondheid. Dit is een onderwerp waarover veel mensen zich zorgen maken. Nu wetenschappelijk onderzoek ook de ernst van dit probleem bevestigt, is het tijd om stappen te nemen. Gelukkig werken sommige fabrikanten van telefoontoestellen met succes aan het verlagen van de stralingswaarden. Ik vind dat de Europese Commissie voorstellen moet doen om deze lage stralingswaarden tot norm te maken. Bovendien zou op de mobiele telefoons het stralingsniveau vermeld moeten worden."

U kunt de vragen van Wim van Velzen downloaden door in de rechtermarge op de diskette-icoon te klikken.