PERSBERICHT

Den Haag, 8 juni 2001

PvdA presenteert initiatiefwetsvoorstel Voorzieningen ten behoeve van Participatie Gehandicapten

De Partij van de Arbeid gaat uit van volwaardig burgerschap van mensen met een functiebeperking. Nog steeds zijn wonen, werken en deelnemen aan het maatschappelijk leven geen vanzelfsprekende zaken. De PvdA vindt het daarom hard nodig de positie van gehandicapten en chronisch zieken te verbeteren.

Ook in het regeerakkoord van het eerste kabinet-Kok was een van de kernpunten de gehandicapte zoveel mogelijk zelfstandig te laten zijn en hem of haar zo goed mogelijk aan de samenleving te laten deelnemen. De PvdA vindt dat dat waargemaakt moet worden en dat er een logisch vormgegeven wet dient te komen die dit ook daadwerkelijk regelt. Op dit moment zijn zowel de individuele als een aantal algemene voorzieningen voor mensen met een functiebeperking geregeld in diverse wetten, waaronder de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Ziekenfondswet.

Deze verschillende voorzieningen wil de PvdA, met name omdat de WVG onvoldoende functioneert, stroomlijnen in de Wet Voorzieningen ten behoeve van Participatie Gehandicapten. Het doel van deze wet is te komen tot een stelsel dat mensen met een functiebeperking verzekert van een samenhangend pakket van voorzieningen voor het bevorderen en het ondersteunen van het zelfstandig leven en het bevorderen van het zelfbeschikkingsrecht en volwaardige participatie. Onder deze wet moeten alle voorzieningen vallen die gericht zijn op participatie, zowel individuele voorzieningen als algemene.

Het initiatiefvoorstel 'Voorzieningen ten behoeve van Participatie Gehandicapten' wordt woensdag 13 juni om 11.00 uur door het Tweede-Kamerlid Laurette Spoelman gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de voorzitter van de CG-Raad, de heer Jan Troost, die een eerste reactie zal geven. Ook één van de vele brievenschrijvers, mevrouw Telman, zal aanwezig zijn en reageren. De presentatie vindt plaats in de Suze Groenewegzaal in het Tweede Kamergebouw.

Indien u niet beschikt over een toegangspas voor de Tweede Kamer, wordt u verzocht van tevoren kontakt op te nemen met Fridy van Hapert, tel. 070 - 318 2694

Voor nadere informatie: Altie Blanken 070 - 318 2698