Gemeente Leiden

Brand Levendaal/Geregracht

Vanmiddag om 12.45 uur is tijdens wegwerkzaamheden op het Levendaal (hoek Geregracht) een gasleiding beschadigd. Het ontsnappende gas is in brand gevlogen, waarna ook de freesmachine vlam vatte. Uit voorzorg hebben brandweer en politie in een straal van 100 meter huizen en bedrijven laten ontruimen. Het ging hierbij om ± 50 personen. De weg zelf was al eerder i.v.m. werkzaamheden afgezet. de brandweer had de brand onder controle, maar deze bleef gevoed door het gaslek. Rond 15.50 uur is de gasleiding door NUON afgesloten en is de brandweer begonnen de freesmachine af te voeren. Door de afsluiting zijn enkele woningen van gastoevoer afgesloten.

Bij de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Verontreinigd bluswater wordt door het Hoogheemraadschap Rijnland naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leiden zuid-west afgevoerd.

Om 16.15 uur gaf de brandweer aan dat het incident onder controle was.

Voor omwonenden die hun huis niet meer konden bereiken is een opvangmogelijkheid gecreëerd in verzorgingshuis Lorenzhof.

Om 17.45 uur zal in de B&W-kamer van het stadhuis de meest actuele stand van zaken gegeven worden door wethouder Pechtold, verantwoordelijk voor de bestuurlijke coördinatie en de heer Lippens (brandweer Leiden).