Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 13-06-2001

Politiebericht Utrecht: district Rijn & Venen, 09.55 uur
Ruim 5.000 blaastesten bij Doe nuchter, rij alcoholvrij

Deze week heeft het aantal blaastesten, dat uitgevoerd is in het kader van de alcoholcampagne Doe nuchter, rij alcoholvrij, de 5.000 overschreden.

Op 12 juni waren, in een tijdsbestek van tien weken, welgeteld 5.101 automobilisten op het gebruik van alcohol gecontroleerd. Naar aanleiding van de blaastesten werden tachtig automobilisten aangehouden in de gemeenten Breukelen, Abcoude, Loenen en de Ronde Venen. Van deze groep ontvingen 54 bestuurders een proces verbaal.

De alcoholcampagne is officieel gestart op 5 maart. Tot aan het eind van dit jaar vinden intensieve alcoholcontroles plaats, die worden uitgevoerd door de medewerkers van het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle. Deze controles komen bovenop de reguliere controles die door de districten worden gehouden.

Tot eind juli vormen sportgelegenheden de doelgroep. Daarna richten de controles zich op met name horeca en toerisme. De aanpak van de controles is dicht bij de bron en op veel wisselende locaties. Met een voorlichtingscampagne worden weggebruikers, horecabezoekers en uitgaanspubliek gewezen op de gevaren van alcohol in het verkeer. Zo zijn affiches langs de kant van de weg geplaatst, zijn in diverse gelegenheden inmiddels rond de 15.000 bierviltjes verspreid met daarop informatie over de straffen bij alcoholgebruik in het verkeer en berichten de media regelmatig over de controles.

De alcoholcampagne is onderdeel van het Regionaal Handhavingsproject Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht.

Meer informatie over dit bericht verstrekt Ron Looije, projectvoorlichter Verkeer Onder Controle, tel. 030-2255483.

Aanrijding

MIJDRECHT Een 19-jarige inwoner van Vinkeveen is dinsdagavond gewond geraakt toen hij op de kruising van de Rondweg met de Industrieweg in Mijdrecht werd aangereden door een auto. De bestuurder van de auto, een 27-jarige inwoner van Mijdrecht verklaarde dat hij bij het naderen van de verkeerslichten zag dat deze op groen stonden. Op het moment van het passeren hoorde hij naar eigen zeggen een klap. Dit bleek de fietser te zijn. Het slachtoffer is met onder meer een hoofdwond naar het AMC in Amsterdam overgebracht.

Verkeerscontrole

WOERDEN Op de afrit van de A12 is dinsdagmiddag een verkeerscontrole gehouden. In totaal kregen negen bestuurders een bekeuring. Vier bekeuringen werden uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, twee maal voor een niet goed bevestigde losbreekreminrichting, een maal voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en twee maal voor vervallen APK.