Kijk eens naar mussen.

De mus is de bekendste vogel van ons land. Vogelwaarnemers hebben echter de indruk dat de mus in Nederland achteruit gaat. Om de oorzaak van de achteruitgang te onderzoeken moet er eerst een duidelijk beeld zijn van de verspreiding van de mus in Nederland. Daarom vraagt de gemeente Arnhem samen met de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Arnhem u mee te zoeken naar broedplaatsen van mussen.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging oftewel de KNNV, vereniging voor veldstudie bestaat 100 jaar. In dit jubileumjaar heeft de KNNV de mus als onderwerp van een nieuw waarnemingsproject gekozen, want de mus hoort bij ons in de stad en mag niet verdwijnen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland en de Vogelbescherming.

tekening

Huismus vrouwtje

Landelijk mussenproject
De KNNV-afdelingen voeren regelmatig biologische inventarisaties uit. Daarbij worden in een bepaald gebied de aanwezige planten of dieren genoteerd. Deze inventarisaties kunnen worden gebruikt om vast te stellen of bepaalde gebieden beschermd zouden moeten worden. Ook dit mussenproject is een vorm van inventariseren, maar dan voor een bepaalde soort. Eerdere waarnemingsprojecten van de KNNV waren gericht op hommels en lieveheersbeestjes.

Gemeente Arnhem zoekt mee In 1999 heeft de gemeente Arnhem de inwoners gevraagd te melden waar egels, eekhoorns of ijsvogels waren gezien. Dit was een groot succes. De gemeente heeft op een eenvoudige manier meer inzicht gekregen in de verspreiding van deze soorten. De KNNV afdeling Arnhem wil samen met de gemeente Arnhem dit landelijk mussenproject op eenzelfde manier uitvoeren. Dus samen met u als bewoner van Arnhem op zoek naar broedplaatsen van mussen. De oproep duurt tot half augustus.

tekening

Huismus mannetje

Twee soorten mussen
Bijna iedere Nederlander kent de mus, maar niet iedereen zal weten dat er in ons land twee soorten mussen voorkomen. Deze twee soorten zijn de huismus en de ringmus. De huismus is de meest voorkomende van de twee soorten. Het mannetje van de huismus heeft een kastanjebruine rug, een grijze kruin en een zwarte bef. Het wijfje is veel lichter bruin met weinig opvallende tekening. De ringmus heeft ook een bruine rug, met een chocoladebruine kruin, een klein zwart befje, een witte wang met een zwarte vlek en een witte ring om de hals. Bij de ringmus zijn het mannetje en het wijfje gelijk van kleur.

Oproep
Kent u plaatsen waar een mus of een mussennest is gezien (op een dak, in een park of in de tuin) en welke van de twee soorten werd gezien? Meldt dit dan bij de gemeente Arnhem. Maar ook belangrijk: zijn er geen mussen bij u in de buurt meldt dat ook! En als ze er vroeger wel waren is dat ook een belangrijk gegeven.U kunt uw waarnemingen in Arnhem op onderstaand formulier invullen en opsturen naar de gemeente Arnhem, dienst Stadsbeheer, t.a.v. Robin Driessen, Postbus 9200, 6800 HA Arnhem.
Een e-mail sturen kan ook. Het e-mail adres is robin.driessen@arnhem.nl.

Informatie
Als u meer wilt weten over dit project dan kunt u bellen met Robin Driessen van de gemeente Arnhem, telefoon 026 3774231. Ook kunt u op de website van de KNNV kijken. Surf naar www.knnv.nl. Op deze website kunt u digitaal uw waarnemingen doorgeven.