Toenemende belangstelling voor 'milieuvriendelijk' begraven

Bosbegraafplaatsen, wilde bloemen in plaats van grafstenen, het stoffelijk overschot als organische compost, de belangstelling voor milieuvriendelijk begraven neemt toe.

In Engeland heeft de Church of England vrijdag 8 juni officieel de eerste bosbegraafplaats in gebruik genomen: Arbory Trust. Op de begraafplaats mogen geen grafstenen worden geplaatst en men is verplicht een biologisch afbreekbare lijkkist te gebruiken. Op het terrein van veertig hectare nabij Cambridge hebben inmiddels al tien teraardebestellingen plaatsgevonden. In Engeland zijn wel meer 'groene' begraafplaatsen, maar deze is de eerste die is opgezet vanuit de kerk. De Church of England denkt door de grote belangstelling ook elders 'groene' begraafplaatsen te openen. Binnen de kerk is men daarom bezig regels op te stellen, waardoor de nieuwe begraafplaatsen gewijd kunnen worden. In afwijking van de andere 'groene' begraafplaatsen wordt hier geen boom op het graf geplaatst omdat het de suggestie zou kunnen wekken dat men reïncarneert in een boom, iets dat niet verenigbaar is met de christelijke leer.

In China daarentegen neemt het gebruik toe een boom te planten op de plaats waar de as is verstrooid. In de stad Shenyang gebeurt dit al bij de helft van de uitvaarten. Deze praktijk is een gevolg van overheidscampagnes die het het begraven ontraden vanwege het beslag op de spaarzame ruimte. Een toenemend aantal Chinezen wordt nu gecremeerd.

Uit Zweden komt het meest verregaande voorstel op het gebied van milieuvriendelijk begraven. Een Zweedse biologe heeft een proces ontworpen dat als alternatief voor het gebruikelijke cremeren en begraven zou kunnen dienen. Hierbij wordt het stoffelijk overschot ondergedompeld in vloeibare stikstof. In een aantal weken zou het lichaam worden gereduceerd tot zo'n dertig kilo organisch materiaal. Dit organisch materiaal wordt vervolgens in een biologisch afbreekbare kist geplaatst en begraven op een diepte van enkele decimeters onder de grond. Daarmee het organisch materiaal als compost kunnen dienen. Volgens het Svenska Dagbladet zou de kerk van Zweden inmiddels zijn zegen hebben gegeven aan deze milieuvriendelijke manier van begraven.

Lees dit bericht en meer actueel nieuws uit het uitvaartwezen op www.uitvaartmedia.com

UITVAART is het onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in Nederland en België en verschijnt 11 keer per jaar. UITVAART is een uitgave van Uitvaart Media.

Van Stolkweg 16, 2585 JR, Den Haag
Postbus 80532, 2508 GM, Den Haag
telefoon +31(0)70 351 88 18
telefax +31(0)70 351 88 09
email: uitgever@uitvaartmedia.com

Redactie
Stieltjesstraat 76, 3514 JD Utrecht
Postbus 15026, 3501 BA Utrecht
telefoon +31(0)30 272 02 51
telefax +31(0)30 272 37 82
e-mail: redactie@uitvaartmedia.com