Politiebericht Groningen: Groningen 13-06-2001 Duits-Groningse uitvoerlijn van drugs opgerold Woensdag 13 juni 2001

Achttien verdachten aangehouden

Duits-Groningse uitvoerlijn van drugs opgerold De politie heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de handel en invoer van verdovende middelen naar Duitsland. Tijdens het onderzoek werden bij drie huiszoekingen in Groningen op woensdag 25 april zes verdachten, waaronder drie mannen uit Utrecht, aangehouden. In de woningen werd een hoeveelheid geld in beslag genomen en een grote hoeveelheid heroine, cocaine en XTC pillen. De invallen werden gedaan onder leiding van een rechter commissaris en officier van justitie. Op vrijdag 27 april werden op Schiphol nog twee verdachten, een 40-jarige Groninger en een 25-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden. Zij werden als drugskoerier aangehouden bij binnenkomst van een vlucht uit Mexico, waar zij een grote hoeveelheid XTC pillen hadden afgeleverd. Bij de aanhouding bleek de vrouw in het bezit van enkele tienduizenden US $, die zij in pakketjes op haar lichaam had geplakt. Tijdens het onderzoek werden in Groningen en Winschoten nog tien verdachten aangehouden die hand en spandiensten voor de drie hoofdverdachten uit Utrecht hadden verzorgd.

Het onderzoek startte in augustus 2000 naar aanleiding van een soortgelijk onderzoek dat in Winschoten speelde rond het Marktplein. Tijdens het Winschoter traject bleek dat de daar aangehouden verdachten op grote schaal handelden in verdovende middelen naar Duitsland. Ook vanuit Groningen bleek een groep bezig met forse handel en uitvoer van verdovende middelen naar Duitsland en Spanje en Mexico. Tijdens het onderzoek bleek dat drie mannen in de leeftijd van 21, 25 en 28, formeel woonachtig in Utrecht maar verblijvend en handelend in Groningen, de organisatie van de uitvoer van XTC, hash, heroïne en cocaïne voor hun rekening namen. Daarbij maakten zij regelmatig gebruik van koeriers en transporteurs die de drugs voornamelijk vanuit Groningen naar Duitsland vervoerden. In samenwerking met de Duitse politie werd in Duitsland op 11 verschillende plaatsen o.a. Schwerin en Bremen huiszoeking gedaan en verdachten aangehouden. Een transport met 7 kg harddrugs werd op weg van Groningen naar Bremen door de politie onderschept en in beslag genomen. De transporten die naar Duitsland gingen hadden gemiddeld een waarde van enkele tienduizenden guldens. Enkele koeriers werden in Duitsland aangehouden met het geld en de heroïne en hash.

Twee van de drie hoofdverdachten, de 28-jarige man uit Utrecht en de 21 jarige verdachte worden ook verdachte van poging tot doodslag op een 21-jarige man uit Zeewolde. Het slachtoffer werd op 8 april 2000 in de Nieuwstad beschoten door de 21-jarige verdachte, waarbij het slachtoffer een schotwond in zijn zij opliep. Bovendien was in maart 2000 door de 28-jarige verdachte al eens geprobeerd het slachtoffer op de Arduinlaan in de stad Groningen opzettelijk van de weg te rijden.

De beide Groningse koeriers die op Schiphol werden aangehouden bleken voor beide groepen uit Winschoten en Groningen koeriers werkzaamheden te verrichten. De drie hoofdverdachten die in Groningen werden opgepakt hadden een fors aandeel in de handel en uitvoer van verdovende vanuit Groningen o.a. naar Duitsland. Daar werd door tussenpersonen de drugs op de markt gebracht. De beide koeriers en de drie Groningse hoofdverdachten zijn in bewaring gesteld. De overige verdachten zijn allen na verhoor weggestuurd.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844