Gemeente Lisse

WELZIJN

Evaluatie belastingherziening en bijstandsverlening Op 1 januari 2001 is de nieuwe belastingwet in werking getreden. Deze nieuwe wet is uiteraard ook van invloed geweest op bijstandsgerechtigden. Zo zijn de heffingskortingen ingevoerd. Afhankelijk van de inkomens- en/of gezinssituatie heeft men recht op één of meerdere van deze kortingen. In dat geval krijgt men dus geld van de Belastingdienst maar heeft men er ook een nieuwe inkomstenbron bij en deze inkomsten moeten volgens de Algemene bijstandswet gekort worden op de uitkering. Dit laatste gebeurt sowieso, ook al heeft men de kortingen niet vóór 15 december 2000 aangevraagd. Op deze manier kan er dus een financieel probleem zijn ontstaan. Hoe is de stand van zaken nu? Zijn de bijstandsgerechtigden de dupe geworden van de nieuwe belastingwetgeving?

De goede voorbereidingen hebben hun vruchten afgeworpen! Medewerkers van de afdeling Sociale Zaken en Volksgezondheid hebben cliënten geholpen bij het invullen van de formulieren en hebben tenslotte 38 aanvragen naar de Belastingdienst gezonden. Hier zijn besluiten op genomen waarvan er 7 onjuist bleken te zijn omdat enkele cliënten bijvoorbeeld ten onrechte teveel of te weinig heffingskortingen hadden aangevraagd. Vier ervan zijn aangepast en de overige drie zijn nog in behandeling. In die gevallen is toegezegd dat de heffingskortingen niet op de uitkeringen in mindering worden gebracht omdat men anders onder het bestaansminimum terechtkomt.

Uit deze evaluatie kan worden geconcludeerd dat er sprake is van een redelijk soepele invoering van de nieuwe belastingwetgeving.

Pas aan het einde van het jaar kunnen de heffingskortingen definitief worden vastgesteld. Het zou kunnen zijn dat bij een enkele cliënt het al toegekende bedrag verschilt van de definitieve korting wegens tussentijdse wijzigingen in de inkomens- en/of gezinssituatie. Verder moeten alle cliënten die in aanmerking komen voor één of meerdere heffingskortingen vóór 15 december a.s. de heffingskortingen voor 2002 aanvragen. Dan begint het proces dus opnieuw.

Collectieve Ziektekostenverzekering in Lisse: beter verzekerd tegen een lagere prijs!
Wij hebben het al eerder aangekondigd: inwoners van Lisse met een inkomen tot maximaal 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm en een bescheiden vermogen kunnen met ingang van 1 juli a.s. gebruik maken van een aanvullende ziektekostenverzekering van zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid. Deze nieuwe aanvullende verzekering heet Av-speciaal.

Wie komen er voor in aanmerking?
Iedereen met een inkomen op het sociaal minimum (=110% van de bijstandsnorm) kan in principe aan de Av-speciaal deelnemen. De regeling is niet alleen bedoeld voor mensen met een (bijstands)uitkering van de gemeente Lisse. Ook wanneer u bijvoorbeeld een Aow-, Waz- of Wajong-uitkering ontvangt kunt u meedoen. Zelfs mensen die werken en hiermee een inkomen verdienen tot het sociaal minimum kunnen meedoen!

Wat kost het u?
De gemeente Lisse is van mening dat goede zorg ook voor de lage inkomens bereikbaar moet zijn. Normaal gesproken is de premie ¦ 26,00 per maand. De gemeente heeft besloten om de helft van de premie (= ¦ 13,00 per maand per verzekerde van 18 jaar en ouder) voor haar rekening te nemen. U bent daarom voor slechts fl. 13,00 per maand op de best mogelijke manier verzekerd tegen ziektekosten.

Welke kosten worden vergoed?
De Av-speciaal vergoedt bijna alle kosten en kent daarom een uitgebreidere dekking dan bijvoorbeeld de Av-top verzekering maar is desondanks goedkoper. Op het gemeentehuis is een lijst verkrijgbaar waarop de verschillen in vergoedingen per verzekeringsvorm (Av-standaard, Av-top en Av-speciaal) tot in detail zijn uitgewerkt. Bovendien biedt de Av-speciaal het voordeel dat u in principe slechts te maken hebt met één loket, namelijk dat van Zorg & Zekerheid. Immers, als gevolg van de uitgebreide dekking van de Av-speciaal, zult u normaal gesproken geen beroep meer hoeven te doen op de bijzondere bijstand.

Wat moet u doen?
Als u naar aanleiding van dit bericht vragen hebt, kunt u deze uiteraard altijd stellen. U kunt de afdeling Sociale Zaken en Volksgezondheid iedere werkdag bellen op telefoonnummer (0252) 433 138. U kunt hier ook een folder, de genoemde vergoedingenlijst en een aanmeldingsformulier voor de Av-speciaal krijgen.

Tenslotte wordt op een drietal voorlichtingsbijeenkomsten het één en ander uitgebreid toegelicht. De volgende bijeenkomsten zijn gepland:

woensdagmiddag 13 juni 2001 vanaf 15.00 uur in Dienstencentrum "De Beukenhof", Eikenlaan 2a te Lisse donderdagmiddag 14 juni 2001 vanaf 14.00 in het gemeentehuis te Lisse
vrijdagochtend 15 juni 2001 vanaf 10.45 uur in "Rustoord", Rustoordlaan 1 te Lisse (onder voorbehoud).